Четенето на книги, особено от любими автори, не е полезно само за мозъчната дейност, а изцяло за вашето здраве и спокойствие

Да прочетеш някоя от любимите си книги в домашната колекция, определено е занимание, което ще достави наслада за душата ви. Полезните предимства на почивката с издание в ръка са безспорни, като оказва влияние не само върху ума, но подобрява и цялостното състояние на тялото ви.

Учени от Университета в Съсекс, Великобритания са провели изследване, което сочи, че ако се потопим само за няколко минути в сюжета на четивото, ние успяваме да намалим стреса с над 60 процента. Това е своеобразна терапия – висша форма на отпускане на мозъка и духа. Тук естеството на книгата не е от особено голямо значение, стига тя да е завладяваща и интригуваща за вас.

За развитието в детска възраст вече има достатъчно проучвания, че хартиените съкровища имат огромен принос. Родителите имат редица основания да насърчават и стимулират любовта към книгите още от бебешкия период на своите наследници.

Словото има силата да повишава емоционалната интелигентност, която е ключова на по-късен етап за изграждането на хармонични и стабилни взаимоотношения. Разграничаването на собствените чувства и желания с тези на другите, това е осъзнаване, за което се изисква емпатия, а тя не винаги идва като даденост по рождение.

Изводът е, че книгата ни прави дори по-добри хора, с готовност да се поставим на мястото на близките и околните, които срещаме в живота си.

Интересен факт е, че с напредването на възрастта, когато четем, ние съумяваме да поддържаме нормалните функции на мозъка си, който неизбежно старее и често ни изправя пред различни предизвикателства в ежедневието. За разлика от гледането на телевизия, което създава рискове за поява на Алцхаймер, книгите намаляват тази опасност с почти три пъти, потвърждават заключенията на научните разработки на експерти от Националната Академия на науките в САЩ.

Искате да подобрите качеството на съня си или страдате от трудно заспиване? Решението е пред вас – разлистете ценните страници от избраното от вас заглавие, поне час преди лягане.

По този начин внасяте комфорт и позволявате на мозъка да навлезе във фазата на спокойствие, която го настройва и за естественото продължение на този цикъл, а именно сънят. Смарт устройствата и мобилните телефони нямат този ефект, напротив, заради светлината, която излъчват, те често са причина за провокиране на безсъние и нервни състояния.

Създайте си вечерен ритуал и следвайте личния си график за четене поне в рамките на половин час, за да се откъснете от стреса, да бъдете пълноценни и здрави.

А ако искате отстъпка за всяка поръчана книга, възползвайте се от промоционалните оферти на https://iztok-zapad.eu.