Нови четири пейки-книги бяха поставени в Русе по случай Световният ден на книгата на 23 април, както и в памет на жертвите на арменският геноцид на 24 април. Инициатор на каузата е „Лайънс клуб - Сексагинта Приста“.
Първите две от тях са пред Паметника на Свободата и са посветени на първите неща, случили се в Русе и влезли в историята на следосвобожденска България.
Нова тематична пейка вече има и пред паметника на нобелиста Елиас Канети, а четвъртата „книга за сядане“ е на площад „Батенберг“. На нея е отпечатано стихотворението „Арменци“ на Пейо Яворов и тя е посветена на паметта на жертвите на Арменския геноцид в Турция, който се отбелязва на 24 април.
„Инициативата стана възможна благодарение на фирми като „Дунарит“, „Делта Текстил България“, Арменската общност и частни дарители. Пейките са с цел да се покажат първите неща в Русе и градът да се развива все по-пълноценно и иноваторско, за да може младите хора да се чувстват добре и да го приемат за свой“, каза президентът на „Лайънс клуб - Сексагинта Приста“ Павлина Минчева.
В навечерието на 24 май ще бъде поставена още една пейка-книга на площад „Батенберг“ с пълният текст на „Върви, народе възродени“, който е написан в Русе от Стоян Михайловски. Така ще бъде отбелязана и 165-ата годишнина от рождението му.