Необичайни фотоси ще бъдат подредени в понеделник на централния площад в Русе. Има вероятност те да шокират някои от минувачите, но със сигурност повечето от хората ще изтълкуват правилно посланието им: „Сцената е всичко за артиста! Тя е навсякъде! Без значение как изглежда и къде се намира“. 
Това е нашата идея и нашето мото, каза актрисата от Драматичния театър Евгения Явашева, на която принадлежи идеята да се направи нетрадиционната фотосесия на поразената от пожара миналото лято сцена в Русенската опера. Солисти от операта - Андреана Николова, Владислава Гарвалова, Даниела Караиванова, Венцислав Анастасов, Стоян Стоянджов, и техни колеги музиканти и солисти от балета се качват отново на сцената около месец след пожара, когато от покрива бяха останали само руини. Всички те са облечени с обгорени костюми - но това не са костюмите за оперните представления, обясни Явашева. Тъй като гардеробите със сценичните облекла са непокътнати след пожара, Жени е използвала за нестандартната фотосесия бракувани костюми, които самата тя е обработила специално за снимките. 
Снимките са дело на Асен Николов и Мартин Попов. Беше много странно - но и безумно интересно, каза вчера за „Утро“ Мартин Попов. За фотографа експозицията в понеделник ще бъде първата му публична изява. През шестте дни през лятото, докато снимахме, срещнахме огромната отзивчивост на хората от операта и на артистите, и на техническите служби, които ни помагаха да опъваме кабели, да избираме местата за снимки и да уцелваме точната светлина, за да направим многобройните дубли, каза Мартин. От всички направени кадри в изложбата, наречена „ЖARTА“, русенци ще видят едва 12 снимки. Но Мартин, Жени и Асен се надяват, че невероятната емоция, която излъчват, ще бъде оценена.
Всъщност, първоначалният замисъл на моята идея, която осъществяваме от името на сдружението за култура и изкуство „Блок 14“, беше да помогнем операта да събере пари за възстановяването на пострадалата сграда, каза Явашева. Намерението било да се направи изложбата и в близост до нея да бъде поставена урна за събиране на средства. Впоследствие Министерството на културата увери, че ще поеме изцяло разходите по възстановяването след пожара. Но пък останала идеята за „жаркото“ изкуство и за това, че артистите са склонни да пеят, да танцуват и да свирят дори и насред пепелище. От „Блок 14“ очакват художественият замисъл да отекне и у русенци, които са пристрастни към изкуството.