Ретро спектакъл, който да върне гражданите в най-успешните дни на Русе, планира Общината за празника на града 6 май. Програмата ще започне в 12.30 часа и ще завърши към 14.30 часа, като организаторите се надяват на хубаво време и затихваща епидемия, която да не наложи нови ограничителни мерки.
На централния площад около Паметника на свободата и пред сградата на Общината ще се обособят 12 модула, които ще показват различни моменти от живота, икономиката и бита на русенци в края на 18-и и началото на 19-и век. Всеки от тях ще изнася представленията си на отделна сцена. 
Атракциите включват шапкарса и сладкарска работилница, ретро фото, куклен театър, художници, които ще рисуват моментни портрети на гражданите, бръснарница, в която актьор с реквизитен бръснач и безопасна пяна ще „бръсне“ всички желаещи, и други. 
Един от щандовете ще е с производители на пиво. От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе обещават и безплатна бира в умерени количества с подходящи за мезе хапки.
Идващите на площада ще бъдат посрещани от глашатай и клоун на кокили, които ще ги насочват по маршрута и ще обясняват къде какво може да се види. Пощальон на ретро велосипед ще се движи между гражданите и ще им подарява ретро картички. За сигурността ще се грижи и конна полиция, облечена в униформи от онова време.
От сцена пред Паметника на Свободата ще звучат стари градски песни.