Изговаряне на глас на обществена тайна, упреци за въвеждане на странни цени за нови услуги и обяснения за изсветляване на отношенията в тази трудна и деликатна сфера съпровождаха вчерашната дискусия на общинските съветници за рязкото поскъпване на погребалните услуги в Русе. В крайна сметка предложението беше прието с 27 гласа „за“, 11 „против“ и 5 „въздържали се“. Така с промените в Наредба №13 таксите се увеличават, както следва - за ползване на гробно място до 15 години в „Чародейка“ сумата става от 25 на 50 лева, а за гробищен парк „Басарбово“ - от 20 на 40 лева. При откупуването на място за вечни времена в „Чародейка“ таксата се увеличава почти тройно - от 125 на 325 лева, а в „Басарбово“ - от 100 на 295 лева. Увеличават се и цените за траурните услуги.
Промени в цената на изкопаване на гробно място обаче няма и заради това според Общината погребалните агенции нямат основание да обявят по-високи цени на услугите си.
Повишаването на цените е мотивирано от увеличението на таксите на материалите, защото през последните 10 години няма промени, а таксите за материали и доставката им са се вдигнали. С промените едно погребение поскъпва с не повече от 50 лева, каза директорът на „Обреден дом“ Антоанета Русева.
Обществена тайна е, че нелегално се отнема от мястото на други гробове - например една чешмичка в „Чародейка“, на чието място се появи гроб, за който всички задават въпроси. Говори се и че се купуват гробни места под масата и се раздават за големи суми, каза д-р Теодора Константинова от „Демократична България“, която се изказа в подкрепа на промените.
Както бяха обявили предварително, от ГЕРБ се обявиха против увеличението на таксите за гробове и погребални услуги.
Въвеждат се странни цени за нови услуги. Това са предоставяне на неонаследено място до алея за 400 лева и предоставяне на неoнаследено място за 250 лева, заяви проф.Михаил Илиев. 
Позицията на администрацията бе защитена от кмета Пенчо Милков.
Опитваме се да елиминираме практиката за даване на пари под масата, за която д-р Константинова спомена, за да може тези пари да влязат в бюджета. Въведохме тези промени, за да може никой да няма правото да намига и да посочва суми на граждани, с които нелегално да им осигури място, каза той.