Предложението на общинския съветник Асен Даскалов от ВМРО за избор на омбудсман на Русе предизвика дебати на вчерашната сесия. Според него гражданите усещат необходимост както от активни общински съветници и кмет, така и от авторитетна фигура, която да заеме мястото на обществен посредник в общината.
По покана на кмета Пенчо Милков в подкрепа на инициативата в дебата онлайн се включи националният омбудсман Диана Ковачева. Тя заяви, че на година от Русе получава 200-300 жалби от граждани, което само по себе си говори за необходимостта от местен защитник, който ще решава част от тези проблеми много по-бързо. Ковачева каза още, че в страната има 11 омбудсмани, а наличието им в малки общини като Земен, Елин Пелин и Казанлък доказва тяхното значение.
Както предварително заявиха, общинските съветници от ГЕРБ се противопоставиха на предложението. „Искам да обърна внимание на анализа на няколко омбудсмана и работата им - за една година общественият посредник в Бургас е получил 69 жалби, а този в Стара Загора около 100 - в сферата на екологията, нарушенията по пътя и др. Комисията за взаимодействие с гражданите решава точно такива проблеми. Смятаме, че предвидените средства в бюджета е по-добре да се използват за асфалтиране на една улица и няколко междублокови пространства“, заяви председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Бедрос Пехливанян.
Наталия Кръстева пък изрази скептицизъм по отношение на конкурса заради провала на предишните три. „Хората, които са се явявали, са с определена политическа окраска и бяха там, за да защитават определени политики, а не да са проводник между граждани и местната администрация“, коментира тя.
Станимир Станчев от името на коалиционните партньори СДС и ГЕРБ заяви, че ще подкрепят избора на омбудсман, само ако бъде отменена Комисия за взаимодействие с гражданите, тъй като тя припокривала дейността на обществения посредник. 
„Когато комисията за взаимодействие с гражданското общество беше приета, ние получихме поздравления от Световната организация за защита на човешките права. Това е възможност, за която хората нямат още инстинкт да ползват, но ние сме им я дали“, контрира кметът Пенчо Милков
Росица Георгиева от ВМРО също защити правото на гражданите да могат да се обърнат към обществен посредник. „Разбирам желанието на нас, съветниците, да сме всичко, но няма как. Омбудсманът е независим, ходенето по партийни централи противоречи на тази независимост и на възможността гражданин да стане и свободно да заяви своят проблем и да търси решение“, каза тя.
Все пак мнозинството в Общинския съвет гласува с 35 гласа „За“ предложението на Асен Даскалов. Избрана беше 11-членна комисия с председател Росица Георгиева, която ще участва в избора на обществения посредник. Конкурсът за омбудсман ще се проведе на 30 юни 2021 г.