До 6 май, когато е и празникът на Русе, Вазата в началото на Парка на младежта ще бъде облечена с новата си цветна дреха. Вече работим по подготовката за това, като зацветяването е последен етап, когато върху конструкцията ще бъдат засадени около 30 000 цветя от типа „килимни насаждения“. Това каза вчера новият директор на общинското предприятие „Паркстрой“ Чана Лозева, която се представи пред журналисти. Пъстрите цветя по Вазата за пръв път от много години ще бъдат произведени само от предприятието, което вече разполага с три нови оранжерии с 560 квадратни метра обща площ, обясни ландшафтният архитект Лозева. Тя показа и една от седемте нови мултифункционални машини, които помагат в почистването и поддържането на хигиената. 
В момента приоритетно чистим лесопарка „Липник“, където се отстраняват издънковите растения покрай пешеходните пространства, но важна наша грижа са и почистването на улица „Александровска“, площад „Свобода“, районите покрай някои автобусни спирки, подлези, велоалеи, добави Лозева. От „Паркстрой“ очакват разрешителни за ползването на четирите кладенци в града, което ще намали разходите за вода за поливане и почистване. 
Друга основна грижа е оформянето на цветни лехи в градините в целия град, но също и изрязването на клони на дърветата в зелените площи и по улиците. Чана Лозева се обърна с апел към жителите на Русе, които с ентусиазъм участват в акциите за залесяване с безплатни фиданки. Когато хората правят това на общински терени, трябва да получат разрешително от Общината, призова новата шефка на „Паркстрой“. Това би предотвратило нарушаването на подземни комуникации или разминаването с плановете на общинското предприятие за озеленяване. Освен това Лозева призова хората, след като засадят някъде фиданка, да се грижат за нея поне в следващите една-две години, най-малкото като поливат дръвчето. 
Чана Лозева обеща и в най-скоро време двете конструкции в подлеза на Кръговото движение, за които „Утро“ писа, да бъдат освободени от черните брезентови платнища. Тях ще ги зацветим по аналогичен на Вазата начин, но изчакваме още малко температурите да се стабилизират, за да не стресираме цветята, които ще засадим, каза тя.