Едно от значимите имена в българската класическа хореография - проф.Хикмет Мехмедов, вчера бе предложен от Министерския съвет за орден „Стара планина“ първа степен за изключителни заслуги в културата и изкуството. 
Хикмет Мехмедов, когото колеги и приятели наричат Хари, в момента е балетмайстор в операта в Бургас. Неговата артистична кариера на практика започва от Русе и той винаги си спомня с удоволствие за това. След като завършва с отличие балетна режисура в Ленинград, през 1983 година той е назначен за главен балетмайстор в Русе. „12 години отдадох на красивия крайдунавски град. Там мина моята младост. Там театърът имаше свое лице, различаващо се от академичността на Софийската опера. В Русе се правеха нови, съвременни пиеси и затова там беше най-интересният театър в България“, казва в свое интервю проф.Мехмедов. 
Именно в Русе той поставя първия български рок балет „Нека да бъде“ в авторската версия на хореографа. Тук той прави своето впечатляващо философско и танцово откровение „Метаморфози“ по музика на Йохан Себастиан Бах. Пак Русе става първата сцена за уникалния балет „Едит Пиаф“ с примата Красимира Колдамова - този балетен спектакъл още се помни от почитатели на балета и на френската певица с прозвището Врабчето. 
През миналата година роденият в Кърджали балетист, хореограф, режисьор и преподавател навърши 70 години. Министерски съвет предлага заедно с него президентът Румен Радев да награди също и диригентката на Хора на софийските момчета Адриана Благоева и актьорите Михаил Петров и Любен Чаталов.