Отделения с дейности, каквито до момента не са предлагани и развивани в Русе и региона, създаде Университетска болница „Медика Русе“, за да отговори на нуждите на пациентите. Новостите в регионалното здравеопазване бяха представени вчера от управителя на Лечебни заведения „Медика“ доц.Кирил Панайотов и част от ръководния екип.

Русе се нарежда до София, Пловдив и Варна с новото си отделение по лицево-челюстна хирургия, в което се обслужват пациенти с различни травматични, онкологични, възпалителни и вродени заболявания в областта на главата и шията. Лицево-челюстният хирург д-р Лиляна Димитрова сподели, че едва 15 лекари в страната се занимават с тази специалност. В момента се изгражда кабинет, който ще бъде и амбулаторна манипулационна. Повечето от процедурите се заплащат от Здравната каса, а за някои се налага доплащане. Ще има възможност и за поставяне на импланти.
За първи път в Русе ще се правят оперативни дейности като вадене на мъдрец например под венозна упойка. Това е практика в Европа и е по-щадящо за пациента, обясни оралният хирург д-р Цветан Трендафилов.
Другото ново отделение в УМБАЛ „Медика“ е отделението „Продължително лечение по хирургия, съдова хирургия, ортопедия и травматология“. Негов началник е бившият изпълнителен директор на УМБАЛ „Канев“ - миналият за кратко през дипломацията военен хирург доц.Александър Парашкевов. След изписването на оперирани пациенти състоянието им ще се стабилизира и ще получават допълнителна следоперационна помощ за възстановяването си в него.
В момента по клинична пътека оперираните се изписват на десетия ден, а по-късно търсят отново медицинска помощ, тъй като не са се подобрили.
Новото отделение има 30 легла и ще приема оперирани пациенти от всички болници, но това трябва да стане непосредствено след изписването им. Здравната каса покрива 20 дни за цялата година, като самата болница „Медика“ ще трябва да дофинансира лечението.
Такива легла са заложени в Националната здравна карта, но до момента в Северен централен район не са разкрити поради административни и финансови неясноти. „Медика“ е първата, която го прави в региона, обясни управителят на болницата д-р Ивелин Йоцов.
Развива се още едно отделение - към „Вътрешни болести“ вече е разкрит и сектор „Ревматология“, в който ще работят д-р Хюлия Ахмедова, д-р Маргарита Велкова и д-р Надежда Капанджиева. Там се извършва компетентна диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан, артрити, свързани с инфекция, метаболитни заболявания, дегенеративни ставни заболявания. В ДКЦ-2 е разкрит и ревматологичен кабинет за консултации.
Наред с това УМБАЛ „Медика“ е повишила и нивата на компетентност от второ на трето на отделение по нервни болести, както и на дейност „Гастроентерология“ в отделение „Вътрешни болести“, като по този начин вече в болницата се извършва пълният обем от дейности и по двете медицински специалности. Както е известно, отделението по неврология на болницата е сред водещите в България, като е на второ място по лечение на инсулти с тромболиза. Амбицията на екипа е тази година да започне да лекува инсулти неинвазивно, както в момента се действа при инфарктите.