За първи път от началото на пандемията в областта броят на оздравелите от Ковид-19 за едно денонощие достигна 499 души. Предният рекорд беше отчетен на 8 декември, когато за един ден бяха излекувани 403 пациенти.
Новите регистрирани случаи на коронавирус за предходното денонощие са 125, като 105 от заразените са от община Русе. С тях диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 12 898, преболедувалите са 10 489, а активните случаи са 1653. По последни данни 369 от тях са на болнично лечение, а 55 са в тежко състояние в реанимация. Свободните легла обаче се увеличиха и за вторник те са 138, като само едно от тях е за интензивни грижи.
Добрата новина за рекордния брой оздравели не компенсира печалната - за 24 часа са починали пет жени и шестима мъже с положителен тест за коронавирус. По данни на РЗИ смъртните случаи на хора с Ковид-19 от началото на пандемията досега са 756, починалите са на възраст между 26 и 98 години. 437 от тях са мъже, 319 са жени. 
От края на март до вчера средно на ден умират по 8-9 човека от Ковид-19. След като към тях се прибавят и другите починали от различни заболявания или старост русенци, задачата на траурните агенции става много трудна. На ден те трябва да извършват по 14-15 погребения, а това е мисия невъзможна, както беше по времето на втората вълна в края на ноември миналата година. По данни на собствениците на осемте погребални бюра в Русе камерите им са пълни с покойници, тъй като гробарите в двата гробищни парка „Чародейка“ и „Басарбово“ не могат да сварят да копаят гробове. Притеснението е и за близките на починалите, които чакат ред и по една седмица, за да изпратят роднините си в последния им път. 
От гробищните паркове пък се оплакват, че освен че работниците им са малко, вече и гробните места не достигат. В случая поне единият проблем би могъл да се реши по-лесно, като се назначат още служители за изкопаване на гробове, а колкото до местата - може би е разумно предложението на Общината да се използват запуснати и непосещавани с години гробове, без да се иска изричното съгласие на наследниците на погребаните в тях.