Година и четири месеца затвор с тригодишен изпитателен срок и отнемане на книжката за 2 години наложи в понеделник вечерта състав на Окръжния съд на шофьор на тролейбус за причинена по непредпазливост смърт на водач на пежо.
Катастрофата стана на 30 октомври 2019 година малко след 6 часа сутринта на обръщалото на бул.“Тутракан“ срещу бившия Захарен завод. 61-годишният водач на тролея В.К., с над 30-годишен стаж зад волана на обществено возило, правел обратен завой, за да отиде до спирката в посока центъра, когато в задната му част се забило „Пежо 307“, отиващо към Дунав мост.
„Тръгнах да взема пътници от спирката след почивката си до Захарната и спрях на знак стоп, за да пресека бул.“Тутракан“. Видях в тъмното, че към мен се приближава кола, но тя бе на около 100-130 метра и тъкмо тръгвах, когато усетих силен удар в лявата задна част на тролея, която дори се измести вдясно. Не чух свирене на гуми от използвани спирачки, а зад мен има, както виждате, две свободни ленти, по които колата да мине, но тя се вряза в тролея. Отидох до нея, видях, че човекът не мърда, и като разбрах, че с нищо не мога да му помогна, се обадих на Спешна помощ“, каза пред „Утро“ тогава водачът на тролея.
По данни на разследващите 57-годишният шофьор на пежото се е движил със 72 км/час при позволени 50 км/час, което обяснява защо не е набил спирачки. Освен това той е бил и без колан.
В понеделник следобед делото бе разгледано от тричленен състав на Окръжния съд и едва късно вечерта съдията обяви решението на съда за условна присъда и отнемане на хляба на водача на тролея преди пенсионирането му. Наказанието може да се обжалва в Апелативния съд във Велико Търново в двуседмичен срок.