Осигуряване на достъпна среда в училищата за деца с увреждания и избор на омбудсман - това са двете предложения на ВМРО-Русе, които ще бъдат обсъждани на сесията утре.
„Нито едно основно училище няма достъпна среда до всички етажи на сградата, част от тях имат до първия етаж, но не и за горните етажи. Предлагам да се създаде работна група, включваща и директорите на училищата, която да проучи всички възможности и до края на мандата да бъдат приспособени четири училища“, каза вчера на пресконференция общинският съветник Владо Владов.
Той посочи, че това е причина много от децата с увреждания да не посещават редовно училище, а социалните добавки, които получават, са пряко свързани с присъствието им в клас. Освен това всеки родител може да съди училището за дискриминация поради невъзможността детето му да посети даден урок. Владов предлага да се направи работна група, която да огледа всички учебни заведения и да даде конкретни предложения, впоследствие и проекти, за достъпна среда. Целта е до края на мандата да има поне четири такива училища, като финансирането да е от бюджета на училищата и Община Русе.
Патриотите настояват да бъде направен четвърти опит за избор на омбудсман. Опитът от предишните три конкурса показва, че трудната част е в събирането на нужните 34 гласа в подкрепа на един кандидат. Вносителят на предложението Асен Даскалов е категоричен, че при неуспех и сега ще предложи отмяна на правилника, задължаващ съветниците да изберат омбудсман на община Русе.
Общинският съветник Траян Тотев пък повдига въпроса за пътя Николово-Червена вода, който е изключително натоварен, откакто започна ремонтът на отсечката Русе-Кубрат. Той е направил предложение до кмета Милков да бъде поставена светлоотразителна маркировка, за да се избегнат инциденти. 
 Владо Владов и Траян Тотев са внесли още две питания до Пенчо Милков. Едното е дали се предвижда ремонт на ул. „Адмирал Рождественски“, която е в окаяно състояние, а другото е съдовете за разделно събиране на отпадъци в училищата и детските градини - в кои има и къде още могат да бъдат разположени.