Общинските съветници от ГЕРБ няма да подкрепят двойното увеличение на таксите в гробищните паркове, както и предложението за избор на омбудсман, които ще се обсъждат на сесията утре.
„Поправките на коляно водят до 100% увеличение на цената за погребение, и то при положение, че нищо не се прави за разширяване на гробищните паркове. Двойното поскъпване ще доведе до нелоялна конкуренция от страна на частните погребални агенции“, се казва в разпратено до медиите прессъобщение.
Съветниците от ГЕРБ смятат също, че изборът на омбудсман е излишно харчене на пари. „Има 51 общински съветници, които са омбудсмани на Русе, гражданите могат да се обърнат към всеки един от нас. Провеждаме регулярно приемни, затова и парите за издръжката на такъв човек, които никак не са малко, могат да се насочат за нещо друго“, заявяват от ръководството на групата.
На сесията съветниците от ГЕРБ ще очакват да чуят отговора на администрацията по питане на Алисе Муртезова, която вече е депутат, и съвносителя Наталия Кръстева. То е във връзка с безопасността на движението пред училища и детски ясли и градини, пред които в пиковите часове се събират много хора и автомобили. Предложението на вносителите е да се създаде временна комисия от експерти, която да обходи учебните заведения и да даде конкретни решения за обезопасяване - чрез светещи пешеходни пътеки, цветна пътна маркировка, ограничители на скоростта и др.