Нов мост над река Дунав с ширина на автомобилното трасе от 29,5 метра и допълнително железопътно платно може да стане важен пътен възел на бъдещата магистрала „Дунав-Егея“. Тя тръгва от Букурещ, минава през Централна България и през прохода Маказа завършва на пътен възел Комотини в Гърция. Бъдещият мост между Русе и Гюргево, който в сегашния си вариант е дъгов, ще бъде изграден успоредно на стария Дунав мост, за да поеме от вече морално остарялото съоръжение трафика на автомобили и пътнически и товарни влакове.
Първият български мост на Дунав, от първата копка на който догодина ще се навършат достолепните 70 години, ще остане като туристическа атракция - за пешеходни и велосипедни разходки, с магазинчета, ресторантчета и други места за забавление и панорамни гледки към най-дългата река на Европейския съюз. 
Проектната разработка за новия мост на Дунав е на фирмата „Лардж Инфрастръкчър Проджект“, управителят на която инж.Румен Марков вчера я представи пред архитекти, еколози и специалисти в Русе.    

Създаден е инициативен комитет в подкрепа на разработката с председател бившия директор на ИАППД Георги Георгиев. Комитетът е отворен за хора, които проявяват интерес към бъдещото съоръжение и искат да заявят подкрепа за него. 
С изграждането на новия мост Русе ще се впише в източния дял на пътния коридор Виа Карпатия, а той пък е част от мащабния паневропейски проект „ABC+De“, който ще свърже Балтийско с Егейско море. По него за един час ще могат да преминават около 22 влака със скорост от 120 км/ч, ще бъдат изградени две нови гари, а железопътното трасе за товарните композиции ще се отклонява от Гара Разпределителна и ще извежда жп трафика извън пределите на Русе. Според Марков русенският проект за градска железница също би се вписал в проекта, а идеята е от Русе да се стига „до последната спирка на метрото в Букурещ“ за 48 минути. 
Проектът вчера предизвика много въпроси от русенски архитекти. През май предстои ново обсъждане, каза инж.Марков, като уточни, че идеята е да се убедят кметовете и областните управители на Русе и Гюргево да апелират българското и румънското правителство да подпишат меморандум за изграждането на моста. Самото изграждане на съоръжението се предвижда да е от частен инвеститор, който би могъл да бъде кредитиран от Европейската инвестиционна банка.