С условна присъда завърши вчера в Окръжния съд дело за причинена смърт на пътя след жестока катастрофа.
На 4 септември 2018 година 20-годишният тогава шофьор на „БМВ 320i“ Павел И.Ж. от Юпер се заби челно в идваща насреща друга кола от същата марка, разцепи се на две и изхвърча в съседната нива. Катастрофата стана на няколко километра след разклона за Сандрово в посока Сливо поле в момент на изпреварване. При удара 24-годишният шофьор на другото БМВ излетял на асфалта с множество счупвания и изгаряния и почина на място, а возещото се до него 18-годишно момиче получи множество травми, включително на мозъка. Виновният шофьор също беше със счупвания и 20% изгаряния. Установено беше, че при движението си на правия участък Павел се е движил със 103 км/час при разрешена скорост 90 км/час, не е намалил и дори не се е опитал да спре.
Обвинителният акт срещу виновния шофьор беше внесен от Окръжна прокуратура в съда на 23 декември миналата година, а разпоредителното заседание мина на 10 март.
Вчера делото премина в съкратено производство, вследствие на което на Павел беше наложено наказание три години затвор с петгодишен изпитателен срок, вместо полагащите се за подобно деяние 4 години и половина. Освен това той трябва да заплати 17 305 лева, които включват разноски по делото, заплащане на частния обвинител и обезщетение за пострадалата жена.
Присъдата може да се обжалва в Апелативния съд във Велико Търново в 15-дневен срок.