За четвърти път в Русе кандидатстването за първи клас в 17 училища в града ще става чрез електронната система, достъпна на https://school.ruse-bg.eu/. Стартът ще бъде даден на 20 май в 10 ч, а заявления ще могат да бъдат регистрирани до 23,59 ч на 29 май, съобщиха от Общината. Критерият с най-голяма тежест за прием е местоживеенето на детето, като най-голям брой точки получават тези с настоящ или постоянен адрес над 3 години в съответния район. 
Първото класиране ще бъде обявено на 1 юни, а записването на приетите деца в избраното училище ще се извършва от 2 до 4 юни. На 15 и 24 юни ще има още две класирания. След приключване на третото класиране родителите на неприетите деца могат да подават заявления за записване в училищата с останали свободни места.
Заявление за кандидатстване в първи клас може да бъде подадено и на хартиен носител в избраното от родителите училище по първо желание в срок до 29 май 2021 г. Важно условие е подаването само на едно заявление - по интернет или на хартиен носител, защото системата не позволява въвеждане на второ заявление за едно дете.