За една година пандемия работодателите в Русенско са получили 30,4 млн. лева по мярката 60/40, показват данните на Националния осигурителен институт. Сумата е изплатена за периода от 15 април 2020 г., когато бяха преведени първите пари по схемата за запазване на заетостта, до 31 март тази година. Фирмите от областта са получили 2,8% от всички обезщетенията по тази мярка, която е на стойност 1,086 млрд. лева. 
От старта на мярката средно на месец е изплащана подкрепа на 216 работодатели в Русенска област за 4750 работници и служители.
Най-много работни места са запазени в преработващата промишленост (42% от общия брой). Към този икономически сектор е насочена и най-голяма част от подкрепата. Това е логична последица от факта, че именно там са концентрирани работодатели със сравнително по-голям брой работници и служители, отколкото в другите сектори на икономиката. Обратно, в търговията, хотелиерството и ресторантьорството броят на работодателите е по-голям, но с по-малък брой наети работници и служители. 
Средният период време, в което един работодател участва в мярката, е 5,6 месеца. Около 6% от фирмите са подкрепени само за месец, а също толкова - за всичките дванадесет месеца.