Един от най-активните общински съветници - Алисе Муртезова, която ще замества в Народното събрание Красен Кралев, докато той е министър в оставка, няма да се върне в Общинския съвет на Русе. Законът за местното самоуправление и местната администрация не дава такава възможност на избраните за депутати общински съветници. В това отношение избраните за министри депутати са облагодетелствани, защото отново могат да седнат на депутатската банка, след като правителството приключи мандата си или по друга причина бъде разпуснато.
Административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова в петък положи клетва като народен представител и беше избрана за член на парламентарната комисия по здравеопазване от квотата на ГЕРБ. Колко време ще продължи работата й в парламента, зависи от това кога и дали ще бъде сформирано ново правителство, или ще бъде назначено служебно, което да подготви нови избори.
На мястото на Муртезова в Общинския съвет трябва да влезе следващият в листата на ГЕРБ, но тъй като това е простилият се ненавреме с живота директор на Здравната каса Калоян Копчев, на предстоящата сесия като общински съветник ще се закълне Илиян Илиев. Както „Утро“ писа, клетва ще положат и лидерът на младежката организация на БСП Нора Стоянова и юристът от „Демократична България“ Юрий Георгиев. Те продължават мандатите на депутатите Пламен Рашев от БСП и Митко Кунчев от ДБ. Пламен Рашев освобождава и зам.-председателско място в съвета и на сесията в четвъртък трябва да бъде избран негов заместник от групата на БСП.
Заседанието на Общинския съвет ще се проведе онлайн, но новите общински съветници ще се закълнат присъствено в зала „Св.Георги“ на Общината. Работата на местния парламент ще бъде излъчвана на живо в YouTube канала на Общински съвет.