12 фирми са подали документи по обявената обществена поръчка за изготвяне на одит на пътната безопасност за автомагистрала Русе-Велико Търново на етап идеен проект. Процедурата е обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“, като целта е да се изготви независима, подробна систематична проверка за техническата безопасност на инфраструктурния обект. В одита се посочват проектните елементи, които могат да се окажат критични за безопасността, идентифицират се потенциално опасните пътни участъци и се предписват мерки за тяхното обезопасяване.
Рекордният брой кандидати за обществената поръчка включва: „Барин Алп“ ЕООД, „Строл-1000“ АД, „Пи Ес Консулт“ ООД, „Трансконсулт-22“ ЕООД, „Трансконсулт-БГ“ ЕООД, „Виа-План“ ЕООД, „Път Консулт“ ООД, „Пътпроект“ ЕООД, „Институт по транспортно строителство и инфраструктура“ ООД, „Пътконсулт 2000“ ЕООД, „Три-Ес“ ЕООД и „Фрибул“ ООД. Очаква се обявяване на датата за отваряне на ценовите предложения.
Както „Утро“ писа многократно, трасето на магистралата Русе-Велико Търново е разделено на три участъка. Първият е Русе-Бяла с дължина 40,2 км, вторият е изграждането на обход на Бяла с дължина 35,4 км, а третият участък е Бяла-Велико Търново с дължина 57,2 км.