Британски бойни кораби ще отплуват за Черно море през май на фона на засилващото се  напрежение  между Украйна и Русия, съобщава в.„Сънди таймс“.

Разполагането на британските бойни кораби цели да покаже солидарността на Лондон с Украйна и останалите съюзници от НАТО, посочва „Сънди таймс“, като цитира доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Миноносец тип 45, въоръжен със зенитни ракети и фрегата тип 43, ще се отклони от оперативната група на британския кралски флот в Средиземно море и ще премине през Босфора в Черно море, се посочва още в цитирания от изданието доклад.

Стелт-джетове тип  F-35B Lightning и хеликоптери за проследяване на подводници тип „Мерлин“ ще бъдат в готовност на оставащия в Средиземно море боен кораб HMS Queen Elizabeth в подкрепа на отиващите към Черно море кораби.

Напрежението между Москва и Киев  се засили около струпването на руски войски  по границата и възникналите сблъсъци в Източна Украйна между украинската армия и проруски сепаратисти.

Представители на британското министерство на отбраната не са били открити за коментар.

Говорител на министерството е казал за вестника, че британското правителство работи в тясно сътрудничество с Украйна, следейки ситуацията и продължава да призовава Русия да намали напрежението.

„Великобритания и международните ни съюзници демонстрират нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, е изтъкнал говорителят, цитиран от „Сънди таймс“.