Броят на работещите пенсионери в Русенска област отбелязва значителен ръст през миналата година въпреки скока на безработицата заради върлуващата епидемия и ограничителните мерки срещу разпространението й, показват данните на Националния осигурителен институт /НОИ/. Допреди 5-6 години получаващите и заплата, и пенсия бяха около 3 хил. души, но оттогава числото им непрекъснато расте. През 2019-а те бяха под 6,5 хил., а година по-късно към този брой се добавят още над 2 хил. пенсионери. И вече всеки осми от 65-те хиляди пенсионери в областта продължава трудовата си дейност.
При 63 хил. наети по трудов договор в областта и още към 10 хил. самонаети и самоосигуряващи се излиза, че всеки девети работещ в Русенско вече е пенсионер. Което не е чудно при огромната липса на кадри в множество сектори, принуждаващи фирмите да предлагат добри условия на пенсиониращите се, за да ги задържат на работа. А все още много хора в доста професии /най-вече полицаи, военни/ се пенсионират във възраст, в която са с голям професионален и физически капацитет. Голяма част от тях продължават трудовата си дейност на ново работно място. Броят на инвалидните пенсии за млади хора също не е незначителен.
Към момента пенсионерите в Русенско са 65 хил., от които 3000 са на възраст до 50 г., а още 4000 са под 60-годишни. Общият брой на тези в трудоспособна възраст /под 65 г./ е 14 хил., тоест всеки пети. И съдейки по данните на НОИ, по-голямата част от тях продължават да работят, което е нормално при настоящото ниво на пенсиите. През този месец средната изплатена пенсия в областта е 398,29 лева, а 28 000 получават по-малко от тази сума.
Заради нарасналата смъртност и увеличената с още два месеца пенсионната възраст, броят на пенсионерите е намалял с 1,8 хил. спрямо края на 2019 г. или с 2,7 на сто.