Десетки мъртви риби изплуваха по бреговете на езерото в Николово и предизвикаха тревога сред рибари и природолюбители.
Сигнал за стряскащите находки бе подаден в РИОСВ. Оттам първоначално насочиха въпроса към общинския отдел „Екология“, вчера със случая се зае и Басейнова дирекция. Взети са проби от водата, за да се установи има ли замърсяване, което е изтровило рибата.
Обяснението всъщност ще се окаже доста по-елементарно.
На 1 април езерото е зарибено с 5000 каракуди с тегло от 200 до 600 грама, дарени от клуба по спортен риболов „Feeder Fishing Ruse“. Таранките, както още се наричат тези изключително жилави и приспособими риби, са купени от развъдник в Нови пазар и са били придружени от необходимите ветеринарно-медицински документи. Заради авария на буса, с който са превозвани, те са пуснати във водата с няколко часа по-късно от предвиденото и вероятно това е повишило малко обичайните 1-2% смъртност на преселените в нов водоем риби.
„Нормално е след пренасянето част от рибите да бъдат зашеметени. Освен това след зарибяването чайките, които плуват по повърхността, нараняват по-слабите риби, които се възстановяват от транспортирането“, казва председателят на „Feeder Fishing Ruse“ Цветомир Петров.