Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов е завършил „Право“ в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ и Висшето военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново. Професионалната му кариера в МВР започва през 2001 година, когато е назначен за оперативен работник в група „Престъпления против личността“ в сектор „Криминална престъпност“. От 2005 до 2010 година е началник на тази група, след което е назначен за началник на Криминална полиция. През 2013 година става зам.-директор на Областната дирекция на МВР, а две години по-късно е назначен за неин директор.
Има допълнителни квалификации от международните правоприлагащи академии ILEA в Будапеща и в Розуел, САЩ, съответно през 2006 и 2008 година.

- Г-н Атанасов, как работиха екипите на полицията през изминалата година на пандемия от Ковид-19?
- Както за всички, пандемията от коронавируса беше нещо ново и за служителите на Областната дирекция на МВР. Освен рутинната работа по охраната на обществения ред, противодействието на престъпността, разследването на престъпления и административно обслужване на гражданите, ние
бяхме една от основните институции, които трябваше да контролират изпълнението на противоепидемичните мерки
наложени от Министерството на здравеопазването. Това се изразяваше основно в контрол по време на въведеното от 13 март миналата година извънредно положение, когато бяха затворени нехранителни магазини. Спряно бе посещението на паркове, градини и детски площадки, трябваше да се правят проверки на лица под карантина, конвоирахме товарни автомобили от нашата граница до южната. Всичко това изискваше да включим значителен ресурс в работата ни, за да контролираме изпълнението на тези противоепидемични мерки.
- Какво се промени след извънредното положение?
- След извънредното положение усилията на ОДМВР по отношение на пандемията се съсредоточиха в проверките на лица под карантина. Тук униформени служители, наред с другите си задачи, оказваха съдействие на служителите на РЗИ и общинските власти да посещават адресите на карантинираните, за да проверяват дали спазват изискванията за изолация. 
Често се сблъсквахме с наши съграждани, които по време на карантините са разхождаха
из градовете и селата в областта и това наложи те да бъдат издирвани от полицаи и предупреждавани да не напускат домовете си. Когато това се случваше повторно, на нарушителите бяха съставяни глоби. Тези правомощия бяха предоставени на МВР още в началото на пандемията от Министерството на здравеопазването и ние имахме пълното право да съставяме актове и да издаваме наказателни постановления за нарушаване на противоепидемичните мерки.
- Оказа се обаче, че част от глобите по наложените актове за неспазване на изискванията за носене на маски паднаха в съда. На какво се дължи това?
- Ние не коментираме съдебните решения, а ги изпълняваме. Това е една нова практика заради пандемията, така че тепърва тази практика ще се обогатява и ние ще вземаме правилните решения.
- Да, но плащани ли са глобите от тези актове в размер на 300 лева и ако е така - върнати ли са парите на тези, които са спечелили делата?
- Всяко административно производство е само за себе си и ако лицето е обжалвало, не е платило глобата, така че няма какво да му се връща.   
- Колко служители се заразиха с коронавирус от началото на пандемията и как се попълват техните места в екипите, докато те са в карантина?
- До момента има около 70 заболели от Ковид-19 служители, дори една жена по трудово-правно отношение в администрацията на районното управление в Сливо поле почина. За щастие, 
нашите служители се разболяваха поетапно във времето, а не наведнъж, и поради това не сме изпитвали затруднение в кадрово отношение
така че екипите се комплектоваха лесно.
- През обявеното на 13 март миналата година близо двумесечното извънредно положение много хора се настроиха негативно към полицаите заради забележките да не се разхождат на открито и заради контролните пунктове на изходите на Русе. Преодоля ли се това отношение?
- Нормално е всяка мярка, която налага ограничения на някого, да предизвика негативно отношение към контролиращия орган. Според мен обаче, това е минало. В началото на пандемията нямаше много заболели, но постепенно болните ставаха все повече, започнаха смъртните случаи и хората разбраха, че тези мерки се вземат в интерес на тяхното здраве. Затова до конфликтни ситуации и употреба на сила не се стигна.
- В годишния отчет на дирекцията има нещо, което прави силно впечатление: през пандемичната 2020-а криминалните престъпления са намалели, но икономическите бележат скок. На какво се дължи това?
- По отношението на криминалните престъпления за миналата година ОД на МВР има едно много голямо намаление. През 2020 година криминалните деяния са 1901, докато през предходната те са били 2155, тоест спадът е над 11%. Намаление има и по всички основни престъпления. Миналата година завърши без умишлени убийства, макар че всички 
очаквахме заради принудителното стоене вкъщи по време на извънредното положение нервите на някой съпруг да се опънат докрай и той да посегне на половинката си
Това обаче не се случи в нито едно населено място в областта. 
Грабежите са намалели от 33 за 2019 година на 30 за 2020-а, като 21 от тях са разкрити, което е 70%. Кражбите, които заемат най-голям структурен дял от всички престъпления, също намаляха осезателно. 818 са регистрираните кражби за миналата година, а през предходната те са били 889, като 56% от тях са разкрити, а извършителите са пратени на съд. При телефонните измами също има спад. За 2020 година те са 14, докато през 2019-а са били 27. Голяма част от тях са разкрити.
Икономическите престъпления са част от дейността на Криминална полиция и заемат един малък дял от общата престъпност. За миналата година те са 333, което е с 28 повече от 2019-а. Този брой се дължи до голяма степен на регистрирани престъпления заради 
необявяване в несъстоятелност на фалирали фирми, по-голямата част от които са прехвърлени на неграмотни хора
от ромски произход, които дори не знаят, че имат фирми. Освен това увеличението се дължи и на това, че незаконият дърводобив вече се води като икономическо престъпление
Разбира се, намалението на криминалните престъпления се дължи на постоянното присъствие на полицаи в населените места, за което заслуга има пандемията от Ковид-19. В населените места постоянно се движеха униформени, които проверяваха карантинирани лица и спазването на противоепидемичните мерки, а това създаваше респект сред населението в областта. Голям принос за снижаването на престъпленията оказаха и проведените ежеседмични специализирани операции в малките населени места дори и с участието на жандармерията.
- Има ли наказани полицаи през пандемичната година в Русенско?
- Има дисциплинарни нарушения от полицейски служители, които се наказват не само от мен, а и от началниците на съответните полицейски управления. За разлика от предни години обаче, те са по-малко и няма фрапиращи случаи, като този със заловените трима униформени за подкупи в Сливополското районно управление.
- Какъв е ефектът от камерите на Пътна полиция и има ли тенденция към намаляване на нарущенията за висока скорост на пътя? Новите триноги дават значително по-големи възможности за контрол.
- По отношение на нарушенията по пътищата има увеличение. Регистрирането им обаче не се дължи на т.нар. триноги, които заснимат по няколко нарушители зад волана, а на повечето акции, които са правят на пътищата в областта от Пътна полиция. В тази връзка специално за вашия вестник направих анализ на първото тримесечие на тази година и го сравних със същия период на миналата година, когато още не бяхме в пандемична обстановка.
От януари до март се забелязва увеличение на нарушенията, което говори, че шофьорите стават все по-недисциплинирани
За първите три месеца на тази година има констатирани 7716 нарушения, докато за същия период на 2020 година те са били 7072, което е с 644 повече. Определено камерите имат един превантивен ефект. Благодарение на нашата мобилност те не стоят на едно място и така се констатират повече недисциплинирани шофьори.
Като цяло за миналата година са станали 985 катастрофи по пътищата в областта, 285 от които са тежки. При тях са пострадали 382 човека - 369 ранени и 13 загинали. В сравнение с 2019-а общият брой на катастрофите е намалял с 33, ранените са паднали с 58, а загиналите са с 6 по-малко. Основната причина за тях са висока скорост - 60 ПТП с 94 ранени и 4 загинали, отнемане на предимство - 64 удара с двама загинали и 120 ранени, неправилно изпреварване и други.  
В крайна сметка нивата на престъпност в Русенска област са едни от ниските в страната и в това отношение дирекцията на МВР в Русе се намира на последните места измежду другите вътрешни дирекции по извършени престъпления от всякакъв характер.