Повечето билети за премиерния спектакъл „Бъркотии в операта“ на 22 април в зала „Арена Русе“ вече са изкупени. Русенци все още имат шанс да се снабдят с билет, макар че изборът на места вече не е много голям. 
Това е прекрасно! - реагира радостно на новината актьорът Ненчо Балабанов, добре познат и обичан от българската публика най-вече с комичните си превъплъщения. На 22 април той ще направи своя дебют като изпълнител на оперни арии. Досега само един-единствен път съм пял опера, при това зад кулисите и никой не разбра, че пея именно аз, призна Балабанов на пресконференция вчера. От вторник той и актрисата и джаз певица Милица Гладнишка репетират заедно с окестъра, хора и балета, както и с някои солисти на Русенската опера най-новата постановка. 
Всъщност „Бъркотии в операта“ е забъркал режисьорът Симеон Симеонов, който е и автор на сценария за предстоящата премиера. Става дума за два концерта - класика и джаз, които се оказва, че са предвидени за едно и също място и за един и същи час, обясни Симеонов. Изходът от недоразумението е да се обединят двата жанра и от това произтичат нови забавни перипетии, уверява режисьорът. Зрителите ще чуят откъси от любими оперни произведения на Верди, Бизе, Гуно, Пучини и дори Вагнер в джазираните версии на Ангел Заберски и Михаил Йосифов. „Живеем в ситуация, в която искаме да се смеем - тази възможност искаме да дадем на публиката. Подготвяме един площаден спектакъл, много откровен и, надяваме се, много забавен, за да позволи зрителите да излязат за малко от мрачното настроение“, каза Симеонов. И добави: „Има доста пеещи артисти, но разкошните пеещи артисти не са много и Ненчо Балабанов и Милица Гладнишка са сред тях“. 
Диригентът Димитър Косев си припомни, че след концерта „Фалшив герой“ по песни на Тодор Колев, в който единият от изпълнителите беше Ненчо Балабанов, той уверил актьора, че следващото му амплоа ще бъде на оперен певец. Ето, че стана, каза Косев. Това е концерт, от който обществото и русенската публика имат нужда, обещаваме им музикална фиеста на най-високо ниво: най-добрите на едно място! - бе категоричен младият маестро. 
За мен това е един невероятен експеримент и невероятно преживяване, каза Ненчо Балабанов. Според него такива спектакли са начинът младите българи да се докоснат до класическото музикално изкуство, да го харесат и след това сами да поискат да влязат в залите на концерт или на опера. Всичко това особено в този момент е много важно и за нас, артистите - защото когато Ковид 19 ни отнеме публиката, той ни отнема всичко, добави комикът. И отправи адмирации към русенските си колеги от операта, които „правят всичко от сърце“.