Увеличен брой на внесените в съда дела и предадените на съд - тази равносметка направи на годишното отчетно събрание за дейността на Окръжна прокуратура нейният председател Георги Георгиев. В събранието, което се проведе онлайн, участваха и зам. главният прокурор Даниела Машева, апелативният прокурор Таня Недкова и директорът на Областната дирекция на МВР Теодор Атанасов. 
За миналата пандемична година Окръжна прокурора успя да внесе в съда 800 дела и 75 искания за задържане под стража на престъпници, заловени от полицията в Русе, посочи пред „Утро“ окръжният прокурор Георги Георгиев.
Това е увеличение на внесените в съда дела и предадените на съд с над 100 през последните 2 години. В същото време върнатите на Районна и Окръжна прокуратура дела са едва осем. Такъв е и броят на влезлите в сила оправдателни присъди.
Като цяло това е само по 1% от внесените дела,  уточни Георгиев. 
Исканията за задържане под стража са се увеличили с над 30% за последните 2 години, а 92% от тях са уважени от съда. 
Внесени са две дела за опит за трафик на над 120 килограма хероин от български граждани през Дунав мост. Превозвачът на 90 килограма дрога вече е осъден на 8 години затвор, а този на 30 килограма чака началото на делото срещу него.
Внесени са девет обвинителни акта за укриване на 830 000 лева данъци. Около 10% от тях, близо 80 000 лева, вече са възстановени в републиканския бюджет
Гордея се с работата на прокуратурата в Русе. През миналата трудна година прокурорите намаляха с двама - единият почина внезапно, а другият реши да напусне. Освен това началникът на следствието Петър Георгиев се пенсионира, а друг добър следовател излезе в дългосрочен отпуск по болест. Въпреки това държавните обвинители свършиха добра работа през годината на постоянни ограничения и принудителни спирания на разглежданите дела, обобщи Георги Георгиев.