Над 150 дръвчета растат от вчера в девет русенски училища благодарение на инициативата „Не бъди дърво, засади такова“ на сдружение Лайънс клуб Русе „Сексагинта Приста“ с президент Павлина Минчева. В акцията, посветена на възпитание на учениците до 4 клас в грижа за природата, се включи и агрономът д-р Боян Богомилов.
Засаждането на фиданките започна от СУ „Възраждане“, където директорът Станислав Георгиев посрещна зам.-кмета Енчо Енчев и началника на общинския просветен отдел Таня Тодорова. След това продължи в училищата „Иван Вазов“, „Братя Миладинови“, „Никола Обретенов“, „Алеко Константинов“, „Проф. В.Стоянов“, „Йордан Йовков“, „Св.Константин-Кирил Философ“ и „Майор Атанас Узунов“.
„Децата са в еуфория - интересно им е и се радват. Обясняват ни как ще се грижат за дръвчетата, а в детската градина, в която бяхме в рамките на същата инициатива миналата седмица, някои деца дори дадоха имена на дръвчетата. Искаме да ги научим да се грижат за природата и да възпитаме тази обич в тях“, каза Павлина Минчева.
Следващата инициатива на Лайънс клуб ще се реализира на 23 април. Тогава ще бъдат поставени още две пейки тип книга, каквито вече има пред Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и на кея в Русе. Те ще са знак на почит към Елиас Канети и Пейо Яворов и ще са пред паметника на нобелиста и на площада с шадраваните пред библиотеката. А за 24 май пред сградата на общинската и областната управа ще бъде поставена и трета пейка с химна на българската просвета „Върви народе възродени“, чийто текст е написан от Стоян Михайловски, докато е бил учител в Русе. 
„Нека русенци знаят и се гордеят, че този химн е написан именно в техният град“, коментира Павлина Минчева.