Първите издания на произведения от богатото писмено наследство на идеолога на българските национално-освободителни борби Георги Стойков Раковски, от чието рождение днес се навършват 200 години, ще бъдат извадени до края на годината от старопечатния фонд на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и ще бъдат показани на широката публика. Наред със заглавия като „Горски пътник“ и „Българските хайдути“ ще бъдат показани и част от списанията, на които създателят на Първа и Втора българска легия е бил редактор. По-късно всички негови трудове ще бъдат дигитализирани и така ще станат достъпни за повече хора.
Това бе обсъдено вчера в разговор между областния управител Галин Григоров и директорката на библиотеката Теодора Евтимова.
В чест на двувековния юбилей от рождението на видния ерудит и революционер от Котел областната администрация подготвя поредица инициативи с културни институти в региона. 
Днес по инициатива на Галин Григоров на сайта на администрацията ще бъде пусната специално обособена секция. В нея ще може да бъде разгледана виртуална изложба, съдържаща редки и дори почти непознати за неспециалистите документи, представящи моменти от живота и делото на големия български общественик. Това ще стане възможно благодарение на отличното сътрудничество с Регионалния исторически музей и Териториалната дирекция на държавния архив в дунавския град.