Видеомост свърза ученици от Училището за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ с български и руски космонавти. Във виртуалната среща се включиха момичета и момчета от 4, 5, 10 и 11 класове, които изучават руски език като първи чужд. Разговорът, който бе организиран от преподавателките по руски в СУЕЕ Алла Димитрова и Люба Арабаджиева в партньорство с руската организация „Россотрудничество“, е по повод 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса, която беше отбелязана на 12 април. Вдъхновението на учениците беше личността на Юрий Гагарин - първия човек, излетял с ракета от Байконур преди 60 години и отворил нова страница в историята на човешката цивилизация.  
Онлайн гости на децата бяха първият български космонавт Георги Иванов, дубльорът на втория космонавт от България - Красимир Стоянов, и двама техни руски колеги: Александър Лазуткин и Сергей Зальотин, който се включи директно от Звездното градче близо до Москва.
Лазуткин е летял в космоса през 1997 година, а Зальотин има два полета - през 2000 и през 2002 година, като общо е прекарал в безтегловност повече от 83 денонощия. Има и над пет часа работа в открития космос.
Чудесно е, че ето, всички се намираме в различни точки на планетата, а можем да си говорим така, сякаш сме заедно, каза Александър Лазуткин, поздравявайки русенските ученици. 
Те бяха подготвили много въпроси и към българските, и към руските космонавти, на които получиха интересни и изчерпателни отговори. Към разговора се присъединиха преподаватели от Самарския университет, които също разказаха любопитни моменти, свързани с подготовката на космическите полети.