С подмяна на съществуващ водопровод по улица „Св. Димитър Басарбовски“ днес започва работата по един от най-големите проекти в работата на „ВиК-Русе“ - модернизацията на водопреносната мрежа и канализацията в града и кварталите Средна кула и Долапите на стойност близо 132 милиона лева. Това стана ясно на проведената вчера онлайн информационна среща във връзка със стартиране на строително-монтажните дейности.
Дългоочакваният проект по Оперативна програма „Околна среда“ е финансиран с 81,5 млн. лева от Кохезионния фонд на ЕС и има за цел да се постигнат европейските стандарти за качество и непрекъснатост на водоснабдяването, като се намали и загубата на вода във водоснабдителната система.
Очаква се строителните работи да продължат около година и половина и да бъдат завършени през следващото лято или най-късно през есента. Ще бъде подменена 63,261 км водна мрежа в Русе, а доизграждането на канализацията в Средна кула и Долапите включва полагането на още 43,74 км тръби. 
Както „Утро“ писа, подмяната на ВиК мрежата в проблемните участъци ще изисква разкопаването на 130 улици, което несъмнено ще затрудни доста движението в града и двата квартала. От „ВиК-Русе“ се ангажират да съобщават своевременно къде ще се работи в секцията „Новини и съобщения“ на сайта на проекта http://opos.vik-ruse.com/. След приключване на строително-монтажните дейности настилката ще бъде възстановявана, а улиците с разкопаване над 50% от общата им ширина ще бъдат цялостно преасфалтирани.
След изпълнение на проекта се предвижда общите загуби на вода да намалеят от сегашните над 40 на сто до 32%. Така ще достигнат едно средноевропейско ниво, което си остава мечта за всички останали ВиК в България. По процент на изтеклата по канализация вода „ВиК-Русе“ и в момента е първенец в страната, като в някои области загубите надхвърлят 60%.