Пет фиданки орех засадиха вчера Владислав Маринов от екосдружение „Дунавски регион“ и още десетина негови приятели и колеги. Толкова са пострадалите млади дръвчета в събота, когато трактор на фирмата на Маринов мина през току-що залесената от доброволци мера до Мартен. Още тогава екоактивистът пое публично отговорност и обяви, че в най-скоро време щетите ще бъдат възстановени.
„Засадихме орехови фиданки, които ни бяха предоставени от колеги овощари. За съжаление, в Русе трудно се намира посадъчен материал по това време. В „Паркстой“ имаше само чинар, но ни казаха, че дръвчетата са твърде големи и не могат да се засаждат сега. В Горското нямаше нищо, а от Гора.бг можеха да ни изпратят, но щеше да мине време, а ние искахме да отстраним пораженията час по-скоро“, каза вчера за „Утро“ Владислав Маринов. Той обясни, че освен засаждането на новите дръвчета, са полели терена, докъдето могат да стигнат. От осигурените 30 орехови фиданки са останали неизползвани 25, които по съвет на брат му, дипломиран агроном, са заровени заедно, ще бъдат поливани периодично и наесен, които се развият, ще могат да бъдат засадени. Това може да бъде направено и сега, ако има желаещи, каза Маринов.
По отношение на инцидента в събота той обясни, че залесеният терен е общинска мера и техният трактор често минавал оттам, за да не пречи на натовареното движение по пътя. Така се случило и тогава, трактористът не знаел за акцията, а от машината трудно се виждало, че нещо е залесено. „Нито за момент не съм се крил. Аз първи оповестих за инцидента и поех отговорност. Обещах, че бързо ще възстановим щетите и го направихме“, каза Маринов.