Всички шансове в Русе да се появи нова трупа, която да прави сравнително новия и оригинален театър - театър на импровизациите, са налице. Неконвенционалната идея, която е заредена с много емоции, е на русенското сдружение „Стенд Арт“. Събираме трупата за импротеатър тази събота, каза за „ Утро“ зам.-председателят на сдружението Ивелин Пъшев. Трупата ще се ръководи от младия режисьор Ивайло Ненов, а тренингите с участниците започват този уикенд, като в тях ще участват професионални актьори и аматьори. Любителите - нереализирани театрални звезди, които с удоволствие разказват, импровизират, имитират, пресъздават образи и динамични действия - могат да се запишат за участие предварително в интернет страницата на сдружението на адрес www.standartbg.com/impro-teatar-ruse/, през бутона „Запиши се“, което не би трябвало да им отнеме повече от 2-3 минути. Засега към бъдещата трупа вече са проявили интерес актьори от трупата на Кукления театър. 
Проектът за импротеатър в Русе е спечелил финансиране по програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“. Тренингите, които ще развиват талантите и сетивата на участниците, ще се водят от гост преподаватели от столичния „ШиЗи Импро Театър“ /един от трите импровизационни театри в страната/ - Златин Цветков и Илиян Илков. Златин е завършил НАТФИЗ в класа на проф.Крикор Азарян, преминал успешно програмата по импровизация на iO Theater в Чикаго и е участвал във фестивали в Копенхаген, Лион, Страсбург и Атина. Самият той от 2016 г. организира ежегодно „Sofia Improv Fest“.  Илиан е актьор и режисьор, в „ШиЗи Импро Театър“ е от създаването му през 2013 г. /създател е Златен/. Преподавател е в школата на театъра от 7 години. 
Тренингите ще подготвят същинското създаване на трупата, която ще зарадва русенската публика с първите си спектакли през юни. Самите представления са неповторими в прекия смисъл на думата - участниците сами създават представлението, често по идея от публиката, като нямат предварително подготвен сюжет и реплики, а импровизират на момента, така че няма как спектакълът да се повтори. Действа се смело и освободено, а откритията и смехът от сцената са спонтанни - и за участниците, и за публиката, казват от „Станд Арт“. И очакват русенци с вкус към стендъп комедията, кратките комедийни сериали, аматьори импровизатори или просто хора с талант да се включат в необикновеното приключение. 
Първата изява на русенския импротеатър, в която според замисъла ще участват четирима професионални актьори и четирима аматьори, ще е по време на Фестивала на живите статуи, който се очаква да се проведе последната седмица на юни. Сцената ще бъде кеят на Дунава.