Ремонтът на пътя Русе-Кубрат трябва да приключи до края на лятото. Очакванията са това да се случи през юли, но заради валежите от дъжд и сняг през зимните месеци е възможно забавяне с около месец, ако изпълнителят не успее да го компенсира, каза директорът на Областно пътно управление-Русе инж.Стамен Савов.
Той обясни, че от есента, когато започнаха ремонтните дейности, те са спирали само при неподходящи атмосферните условия. „Във всички останали моменти дейността по ремонта си върви. Подменя се основата в участъците, в които е предвидено това по проекта. Работи се и по моста при надлеза над жп линията Русе-Варна при 3-ти км, който е с дължина 64 м. Съоръжението е доста старо и амортизирано и се работи по неговото оздравяване и укрепване. Ще има излята нова бетонова плоча, ще се направят гредите, ще се подменят лагерите на конструкцията и впоследствие ще бъде положена нова асфалтова настилка“, обясни инж.Савов. На моста ще бъдат направени нова хидроизолация и дилатационни фуги, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.
Ремонт върви и в село Червена вода в обхвата на републиканския път, който минава оттам. От ВиК-Русе са преценили, че се налага подмяна на инфраструктурата и там, където не е било предвидено по проекта. Затова една част от канализацията се подменя по проекта за ремонт на пътя, а друга - със собствени средства и сили от водното дружество.
Рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат се извършва със средства на Оперативна програма „Региони в растеж“, като ремонтът обхваща 46,7 км в областите Русе и Разград.