Пролетната ваканция приключи и от днес учениците отново са на училище. За една голяма част от тях това ще става в класните стаи - възобновяват се присъствените часове за децата от първи до четвърти клас, а за големите отново влиза в сила график. От днес до 23 април в училищните сгради ще се обучават и учениците от седми, осми и десети клас. Две седмици по-късно, от 26 април, реално ще влизат в час петите, деветите и дванадесетите класове. Ако няма сътресения от пандемичен характер, от Министерството на образованието и науката планират от 17 май до 4 юни в клас да бъдат учениците от 6, 7 и 11 клас. 
Междувременно на 19 май ще се проведе първата матура за зрелостниците - по български език и литература. Този ден ще остане неучебен за всички останали ученици. Такъв ще бъде и 21 май - тогава е вторият зрелостен изпит, който се провежда по предмет по желание. Неучебен по традиция е и денят след празника на българската писменост и култура 25 май. Той се води неучебен, но присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности“, което обикновено се подразбира като ден за почивка.
На 16 и 18 юни ще бъдат двата изпита от Националното външно оценяване за 7 и за 10 клас - съответно по български език и литература и по математика. Въпреки настояванията на много родители и на омбудсмана тези изпити остават, като от МОН обясняват, че оценките от тях не се отразяват никъде, но затова пък това е възможност да се види какви дефицити образува в познанията на учениците продължилото твърде дълго обучение онлайн.