Общинският съвет започва процедура за обявяването на журналиста Александър Недков за почетен гражданин на Русе. Решението е взето на Председателски съвет на ОбС. В съобщението за него не бе посочено чия е инициативата, по-късно стана ясно, че предложението е внесено от кмета Пенчо Милков.
Пенсиониралият се в регионалния център на БНТ Недков е автор на множество документални филми и книги. Макар че не е официално обявено, при съгласие на общинските съветници на заседанието им на 22 април, поредното отличие ще му бъде връчено за 75-годишния му юбилей. Той е роден в Лом, но целият му професионален път е свързан с Русе.
Темата вече предизвика брожение в журналистическите среди, вроятно ще предизвика дискусии и сред общинските съветници.
Вчера Дружеството на Съюза на българските журналисти в Русе разпространи своето предложение за награждаването на Недков, което е за удостояването му с почетен знак. Решението е взето след гласуване, при което мнозинството е отхвърлило предложението за почетно гражданство и е подкрепило връчването на втората по-значимост общинска награда.
„Това наше предложение не е придвижено до Общинския съвет от страна на общината, тъй като кметът, според своите правомощия, е преценил да предложи Александър Недков за друга награда“, се казва в становище на Дружеството на СБЖ.
Предложението на професионалната организация вчера бе изпратено и до Общинския съвет, който в крайна сметка ще трябва да се произнесе след 10 дни.