Предстои поредният опит Общинският съвет в Русе да проведе конкурс за омбудсман. Предложението е на председателя на групата на патриотите Асен Даскалов. Гласуването на тази идея на предстоящата сесия на 22 април обаче е само първата стъпка. 
„Надявам се да изберем омбудсман, защото е полезно да има един човек, който да играе ролята на коректив на кмета и администрацията, включително и на Общинския съвет. Важно е и за гражданите, които ще могат да го търсят и той да дава гласност на проблемите им - това ще е основната му работа“, коментира Асен Даскалов за „Утро“.
Трябва да се подхожда с доза скептицизъм обаче към предложението, тъй като опитът показва, че изборът на обществен посредник съвсем не е лесна задача. За първи път конкурс за омбудсман е обявен през май 2013 година, когато общинските съветници приемат Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Русе. Според него, за да бъде избран, кандидатът трябва да получи подкрепата на 2/3 от общинските съветници или 34 гласа. Тогава от явилите се 4-ма кандидати - тогавашният шеф на русенския Държавен архив и бивш областен управител Йордан Борисов и юристите Вяра Драгнева, Здравко Паскалиев и Гинка Танкова, никой не събира достатъчно гласове.
Вторият опит е през 2014 година, като той също е неуспешен, и последната засега процедура за избор на омбудсман е през 2017 година. Тогава кандидати са адвокатите Ирина Матева-Кънчева, Здравко Паскалиев и Юрий Георгиев, както и отново Йордан Борисов, който пробва и през 2014 година, а междувременно вече се е утвърдил като дългогодишен омбудсман на община Две могили.
Ако предложението на Асен Даскалов бъде прието, на  предстояща сесия общинските съветници трябва да гласуват за съставяне на 11-членна комисия и провеждане на конкурс за избор на омбудсман на Русе на 30 юни. 
„Такава фигура ще е изключително полезна за хората, когато някой не си върши работата в срок, и задачата на омбудсмана ще бъде да съдейства за решаването на проблема“, каза още Асен Даскалов.
Ако и тази година никой от кандидатите не получи необходимите гласове, това означава, че общинските съветници ще продължят да нарушават правилника, който сами са изработили и приели. Затова през март на пресконференция на ВМРО Асен Даскалов, че при такъв развой на нещата ще внесе предложение за отмяна на това задължение в правилника. „7 години Общинският свет нарушава каквото сам е приел, тъй като никой не иска да му бъдат посочени грешките. Ние ще опитаме още един път поне, максимум два пъти“, коментира той.
Даскалов сподели също, че предложението е подкрепено и от други членове на партията, а многократно при среща с граждани въпросът е бил повдигнат и това е мотивът за внесеното от него предложение за стартиране на процедура за избор на омбудсман на Русе.