С едноминутно мълчание и вой на сирени на линейки медиците в Русе почетоха паметта на починалите си колеги, станали жертва на Ковид-19. Точно в 12 часа пред Хирургическия блок на УМБАЛ „Канев“ излязоха лекари, сестри, акушерки и персонал, които сведоха глави в знак на почит и уважение.
Пандемията погуби живота на четирима уважавани лекари от Русе и региона - проф.Георги Хубчев, д-р Николай Колев, д-р Стефка Мишева и д-р Ангел Брайков. Коронавирусът се оказа фатален за медицинските сестри Анастасия Иванова от кардиологията на УМБАЛ „Канев“ и Диана Йорданова от Центъра за психично здраве, както и за съпруга на сестра Йорданова - фелдшера от Центъра за психично здраве Йордан Йорданов.
Медиците от „Канев“ бяха поздравени от изпълнителния директор на болницата Иван Иванов по случай Деня на здравния работник. „Гордея се, че работя в болница „Канев“. Благодарение на вас с усмивка можем да се обърнем към обществото в град Русе и да кажем, че изпълняваме своя дълг. Времената са трудни, има и неуспехи, но това, което правите, са чудеса. Благодаря ви от сърце и ви желая здраве на вас и вашите семейства, спокойствие, за да можете да си вършите работата, както досега“, каза Иван Иванов.
Председателят на Районната колегия на БЛС в Русе д-р Цветан Райчинов също честити празника на всички колеги, заети в здравеопазването. „Малко тъжен празник е днес. Знаете, че загубихме колеги. За нас беше много тежко, това са хора, които са имена в медицината не само в региона, а и на национално ниво. Бог да ги прости за това, че дадоха всичко от себе си да помагат на другите, но загубиха собствения си живот“, каза д-р Райчинов.
Той коментира и ваксинирането, което според него върви с бавни темпове. Желанието на лекарите е да има много повече ваксини при джипитата, и то от предпочитаната от хората РНК ваксина. „Това е шанс за някакъв изход към момента, но аз продължавам да чакам ефективно лекарство. Защото истинското спасение ще дойде тогава, когато има ефективен медикамент срещу вируса, който да го убива. Дотогава само с ваксинациите ще бъде трудно“, заяви д-р Райчинов.
В другото голямо лечебно заведение - УМБАЛ „Медика Русе“, всеки член на екипа получи брошка с ангелски крила като символ на неуморния труд и жертвоготовността, която медиците влагат в грижата за пациентите си. В обръщение към колегите си управителят на лечебни заведения „Медика“ доц.д-р Кирил Панайотов призова ангелите в бяло да запазят в сърцата си милите думи и сълзите от щастие на изцелените, защото предстоят още предизвикателства. Девет доброволци от Младежкия Червен кръст поздравиха медиците с ръчно изработен надпис, кафе и сладки.
С едноминутно мълчание почетоха паметта на колегите си, станали жертва на коронавируса, и медиците от Комплексния онкологичен център. „Изпълнени сме с надежда, че скоро тази пандемия ще отмине и човечеството, и ние, работещите в здравеопазването, ще си отдъхнем. Да не губим кураж! Ще се справим!“, каза управителят на Онкоцентъра д-р Камен Кожухаров. Специално за медиците пяха децата от „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова.
Кметът Пенчо Милков и заместниците му Енчо Енчев и Златомира Стефанова посетиха Белодробната болница. „Пожелавам ви да имате силите и вярата, с които да посрещате предизвикателствата на всеки нов ден! Не губете онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са начертали вашия професионален път“ - с тези думи Милков честити празника на екипа на болницата.
Към инициативата за почит на загиналите от К-19 колеги се присъединиха и медиците от Спешната помощ в Русе и филиалите в областта.
Медиците бяха поздравени от областния управител Галин Григоров, от името на който бяха връчени грамоти на лечебните заведения, които лекуват болни от Ковид-19. С поздрав към хората вн бяло се обърнаха също председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и директорът на здравната инспекция д-р Маргарита Николова.