Две пътни проверки дадоха начало на нов голям удар срещу разпространението на дрога на русенските полицаи във вторник.
Първата акция започва със спиране на „Фиат“ със силистренски номера в Сливо поле, чийто 49-годишен шофьор е добре познат на полицията. При проверка на колата са открити около 2 килограма марихуана, грижливо подредена в сак за дрехи. По неофициалния уличен ценоразпис цената на килограм наркотрева започва от около 10 000 лева и според качеството и пазара за пласиране може да стигне до два пъти повече.
Със съдействието на силистренската полиция веднага след това е разкрита къща в най-източната българска община Кайнарджа, превърната в модерна наркооранжерия, в която вече расте нова реколта коноп. Намерени са също продукти и техника, използвани за култивирането й.
Силистренецът е задържан в русенския арест, от който едва ли ще излезе скоро.
В ареста по сходна причина е и 31-годишен русенец, спрян за проверка около 15.30 часа край хижа „Приста“, докато кара луксозно „Ауди А8“ с разградска регистрация в компанията на 26-годишна русенка. Шофьорът отказва тест за наркотици, а при последвалия обиск в него са намерени екстази на таблетка и на прах, половин грам кокаин и около грам метамфетамин.
При претърсването на дома му на бул.“Цар Освободител“ са открити около 140 грама метамфетамин, таблетки екстази, марихуана, около два грама кокаин и фалшива банкнота с номинал от 50 лева. По-смущаващата находка са над 40 различни боеприпаси за огнестрелно оръжие, няколко пистолета и части за оръжия, като затворни блокове, ръкохватки, пълнители и т.н.
И по двата случая тече досъдебно производство.