След 8 години тъпчене на място проектът за изграждане на Ветроенергиен парк „Обретеник“ отново излиза на дневен ред. Споразумение за една от най-значимите екоинвестиции в областта бе подписано от Община Борово и столичната фирма „Уинд Актив“ ООД още през далечната 2011 г. През 2012-2013 г. проектът получи одобрение от Общинския съвет и РИОСВ, но строителството така и не започна. Справката в Търговския регистър не показва и в този период „Уинд Актив“ ООД да е извършвало някаква дейност. Сега след дългогодишното затишие законовите срокове за някои документи са изтекли и фирмата внася наново уведомление за инвестиционното си намерение.
Проектът остава същият като отпреди години. Ветроенергиен парк „Обретеник“ ще включва 13 броя ветрогенератора, всеки с мощност 3 МВт, разположен в землището на село Обретеник. Това са огромни съоръжения, всяко от които се издига на височина 94 или 114 метра, а перките ще описват кръг с диаметър 112 метра. Общата номинална мощност от 39 МВт дава годишно производство от 97 900 МВтч. Скоростта на вятъра, необходима за включване на генераторите, е 3 метра в секунда, а при скорост над 25 метра в секунда те ще се изключват.
Проектът ще бъде реализиран върху терен от 42,496 дка, като за обслужването на парка ще бъдат изградени и пътища с обща площ 10,661 дка.