Около 4 млн. лева годишно ще струват на русенци дейностите по предварително третиране на смесени битови отпадъци с тяхното сепариране, рециклиране, транспортиране и оползотворяване. Това става ясно от обявената от Община Русе обществена поръчка за изпълнител на услугата на териториите на общините Русе, Ветово, Сливо поле и Тутракан. Оферти се приемат до 22 април, а стойността за следващите три години е 12 млн. лева с ДДС.
Ако бъде намерен изпълнител на услугата на тази цена, това ще позволи на Община Русе да намали разходите си с над 2 млн. лева. 
Според разчетите, санкциите за липсата на сепарирани отпадъци, която трябва да се плати на РИОСВ-Русе за настоящата година, ще възлезе на 6,1 млн. лева.
През ноември миналата година четирите общини прекратиха договорите си с „Топлофикация Русе“ за предварително сепариране на битови отпадъци. Според тези договори изградената от дружеството сепарираща инсталация трябваше да обработва боклука безвъзмездно, като получава от него модифицирано гориво RDF. „Топлофикация Русе“ обаче се отказа от това си намерение, за да не става прицел на екологични атаки и реши да не кандидатства за необходимите разрешителни. А сепариращата инсталация преработваше недостатъчни количества отпадъци.
Сега Община Русе се подсигурява, като изисква от изпълнителя да прераработва поне 70 000 тона битови отпадъци. Минимум 8% от тях трябва да се рециклират, а поне 35% да бъде отделената подситова фракция /стабилизиран биоотпадък, смесен с инертни материали и дребни замърсители/. Оползотворени чрез изгаране или по друг начин RDF могат да бъдат между 19 и 40% от отпадъците.
Най-вероятно дъщерното на „Топлофикация Русе“ дружество „Д Консей“ ООД, което е оператор на изградената в ТЕЦ „Изток“ сепарираща инсталация, ще бъде сред кандидатите за извършване на услугата. През миналата година фирмата декларира готовност да инвестира още 2,8 млн. лева за увеличаване на капацитета до нужните обеми. Като получената RDF фракция се транспортира и оползотворява в „Девня Цимент“ АД.