Победилата на 4 април в Русенския избирателен район партия на Слави Трифонов е първа само в една община в областта, но в най-голямата и най-важната - Русе. В областния център „Има такъв народ“ събира 21.09 на сто, ГЕРБ има 20.05 на сто. Такъв е резултатът при 90.46 преброени секционни протоколи*.
Съвсем различна е картината в областта. Там триумфиращата политическа сила се нарежда между трето и седмо място, но има възможност да спечели още две победи след пълното преброяване. 
Ето как изглежда подреждането на основните участници в изборите в общините.
Бяла
При малко над 70% обработени протоколи тук води ГЕРБ с 28.79%. 
Преднината пред БСП обаче е крехка с оглед почти 30% непреброени секции. Лявата коалиция има 23.35% и е възможно класирането да претърпи промяна. 
„Има такъв народ“ на Слави Трифонов е с 21.50% и също поддържа интригата, но за второто място.
Всички останали са с едноцифрени резултати.
Борово
Преднината на ГЕРБ пред БСП в общината при 80% преброени протоколи е още по-крехка - 26.12% срещу 25.32%. Изходът от битката тук е неясен и прогнозите са рисковани.
Трета политическа сила е ДПС с 18.27% и може да се предположи, че това няма да се промени. Дистанцията с четвъртата партия - „Има такъв народ“, е близо 8 процента, всички останали нямат шанс да се намесят в тази борба.
Две могили
Първата политическа сила тук е ДПС с 26.62% и изглежда трудно да бъде достигната, макар че има около 26% непреброени протоколи.
Следва БСП с 18.80%, доближена плътно от ГЕРБ с 18.39% и спорът се очертава единствено за второто място.
Всички останали са с едноцифрени резултати.
Ветово
Най-безапелационната победа! Тя е на ДПС, което събира 66.41% при преброени 90.48% от секциите.
Далеч назад е БСП с 10.96%, която теоретично може да бъде изместена единствено от „Има такъв народ“, получила 7.91%.
ГЕРБ е на четвърто място с 5.82%, всички останали са без възможност да променят съществено резултата си и това да повлияе на класирането.
Сливо поле
Преднината на лидера ДПС с 28.43% при малко над 88% преброени протоколи тук е твърде несигурна.
ГЕРБ събира 26.11% и има шанс за обрат.
Няма шанс обаче в тази битка да се намеси третата сила БСП, която е с 18.24%. Няма шанс и „Има такъв народ“ да се придвижи по-нагоре от четвъртото място, което заема с 10.57%.
Иваново
Лидер във временното класиране е БСП с 27.88%, но при под 67% преброени протоколи това е изключително несигурно.
На второ място е ГЕРБ с 26.71% и борбата за първото място се очертава между тези две партии.
На почетната стълбица е и Слави Трифонов, но с 14.51% и практиката сочи, че при изоставане с над 10% шансът за ударно наваксване е по-скоро теоретичен.
Всички останали партии и коалиции са с едноцифрени резултати.
Ценово
Това е общината на ГЕРБ! В нея партията води с 42.67% и макар че има 30% непреброени протоколи трябва да стане чудо, за да бъде изместена от БСП, която събира 25.13%.
С 13.18% „Има такъв народ“ няма реални шансове да се придвижи нагоре, няма и как да слезе надолу - на четвърто място е ВМРО с 4.46%.

* Поради липса на данни от РИК за резултатите по общини тези и всички останали използвани данни са от онлайн платформата „Ти броиш“, която извършва паралелно преброяване на секционните протоколи.