След войната на квадратчетата в лявата част на изборната бюлетина в неделя, в които се посочваха предпочитаните партии и коалиции, дойде битката на кръгчетата в дясната част, където при желание гласуващите отразяваха персоналното си желание кой да ги представлява във властта. След промените в Изборния кодекс всеки глас без преференция се смята за глас лично за водача и това гарантира неговата непоклатимост. За да се придвижи нагоре друг кандидат, трябваше да събере поне 7% от гласовете, подадени за съответната листа. 
И макар че с тези правила преференциите позагубиха тежестта си, а изписването им с номера от 101 до 116 предотврати феномени от типа 10/10, които изпратиха в предния парламент Георги Стоилов от БСП, те продължават да бъдат важни. Най-малкото, защото показват на партиите кои са най-добрите кандидати според симпатизантите им. Наред с това големият брой преференции носи и личен престиж на посочените, а в политиката това е не по-малко важно, отколкото в останалите сфери на живота.
В това състезание има познат победител.
Водачът на листата на „Демократична България“ Митко Кунчев, който през 2019 година влезе в Общинския съвет в Русе с най-висок брой преференции от всички кандидати, отново е лидер по лични предпочитания - този път на парламентарния вот. Изрично посочилите, че дават гласа си лично за него, са 2636. 
След него се нареждат водачът на листата на „Има такъв народ“ Светлин Стоянов с 2493 преференции и водачът на коалиция „БСП за България“ Крум Зарков с 2337 преференции. И тримата са вече избрани депутати.
Единствените две листи, които се разместват от личните предпочитания, са на ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“, но това не се отразява на водачите.
Без 7-процентовия праг изненадващият победител, макар и само със 111 гласа, в Русенския избирателен район - „Има такъв народ“, би могъл да изпрати в парламента дългогодишната учителка и общински координатор на партията в Русе Татяна Нахабедян, която събра 449 лични предпочитания срещу 413 за втория Васил Георгиев.
В коалицията ГЕРБ-СДС с най-много преференции е водачът на листата Красен Кралев с 1816 вота, следван от подгласника си Пламен Нунев с 1677. В листата се откроява поставеният на четвърто място лидер на СДС Станимир Станчев с 1131 преференции. Причина да приеме резултата със самочувствие има и третата в листата Алисе Муртезова, предпочетена от 956 души.
Водачът на листата на БСП Крум Зарков доказа, че е отлично попадение с привлечени 68% от личния вот на подкрепилите партията. Късметлията на предишните избори Георги Стоилов се откроява с втория най-добър резултат - 1097 преференции, които обаче не ми стигат, за да се изкачи от пето на второ място и да влезе отново в парламента.
Вторият най-добър резултат при преференции в листата на „Демократична България“ е на огромна дистанция от рекордьора Митко Кунчев - поставеният под номер 10 Ростислав Кандиларов е бил предпочетен от 355 души.
Повече преференции в листата на ДПС от водача Бюрхан Абазов печели шефът на русенското общинско предприятие „Спортни имоти“ Борислав Рачев - 590 срещу 410 за Абазов. Те не му позволяват да заеме челното място и банка в парламента, но затвърждават авторитета му на политик, разполагащ с личен вот. През 2019 година Рачев бе сред съветниците, които спечелиха мандат в Общинския съвет. Тогава той измести съпартиеца си от ДПС и дългогодишен общински съветник Айдоан Джелил. Няколко месеца по-късно обаче Джелил положи клетва като съветник на мястото на поелия ръководството на спортната инфраструктура Рачев.
Движение без значение има и в листата на „Изправи се! Мутри вън!“, където Първолета Иванова-Радева измести с 348 преференции втората в листата Зорница Дикова-Ранева. Все пак най-голяма подкрепа събра синът на кмета на Раград - Станимир Бояджиев - 449 преференции. Той лично и коалицията му обаче не успяха да убедят русенци, че заслужават депутатски мандат от района.
Потвърждение за правилен избор на челните места в листата получи и първо обнадеждената, че влиза в Народното събрание, но в крайна сметка останала извън него партия ВМРО. Водачът Искрен Веселинов привлече 1078 преференции, а следващият го областен управител Галин Григоров - 507. Това са двата най-високи резултата в листата.