Разпределението на депутатските мандати в Русе ще бъде по формулата 2-2-2-1-1, съответно за „Има такъв народ“,ГЕРБ, БСП, „Демократична България“ и ДПС. Това сочат анализите на местни партийни централи на базата на собствено преброяване на гласовете.
Според екзитпола на социолозите в неделя вечерта креслата в парламента се разпределяха в друга пропорция - 3 за ГЕРБ и по 1 за „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“, ВМРО и ДПС.
Обратът настъпи в ранните часове на вчерашния ден, когато и паралелното, и официалното преброяване на гласовете показаха друга политическа картина - изненадващ възход на партията на Слави Трифонов и оставане на ВМРО под бариерата от 4% за влизане в парламента. Данните обаче продължават да са неокончателни, затова не е изключено и това разпределение да претърпи някаква промяна. Вероятността все пак не е голяма.
Така в парламента влизат Светлин Стоянов и Васил Георгиев от „Има такъв народ“, Красен Кралев и Пламен Нунев от ГЕРБ, Крум Зарков и Пламен Рашев от БСП, Митко Кунчев от „Демократична България“ и Бюрхан Абазов от ДПС.
Най-малко познати в Русе са хората на Слави Трифонов.
Светлин Стоянов е бивш служител в НСО, бил е в екипа за персонална охрана на Иван Костов и Огнян Герджиков, когато първият беше премиер, а вторият - председател на Народното събрание.
51-годишният Васил Георгиев има 19-годишен стаж в Турция като дипломат и директор на голяма компания. Възпитаник е на Английската гимназия в Русе, след това е завършил икономическа специалност в Стопанската академия в Свищов и магистратура „Международно право и международни отношения“ в Софийския университет. Освен това е и магистър тюрколог, завършил Центъра за източни езици и култури към Софийския университет. Работил е в системата на митниците, от януари 2002 до май 2006 г. ръководи служба „Търговско-икономически въпроси“ в българското посолство в Анкара, където е с ранг първи секретар. От май 2006-а е оперативен шеф на голяма българска компания в Турция.
Георгиев е водач на листата на „Има такъв народ“ и в Кърджали, където е много добре познат, но вероятността да пробие там не изглежда голяма. Ако все пак спечели и избере да влезе в парламента с билет от родопския град, трети в листата е Билян Кършовски - бивш командос и собственик на фирма за военни съоръжения. Работил е по проекти, свързани с дейността на НАТО в Близкия изток, според медийни източници е доставял и военно оборудване за армията и МВР.