На 10 май изтича срокът за предложения за тазгодишните носители на наградата „Русе“ и на приза „Млад творец“, връчван от семейството на покойните актьори Георги Стефанов и дъщеря му Яна Стефанова-Хернани. Както „Утро“ писа, след приетите промени в статута на награда „Русе“ вече ще се в ръчват 14 вместо досегашните 15 статуетки, дело на русенския скулптор Георги Радулов. Те ще бъдат придружавани и от сумата от 500 лева за индивидуален приз, 1000 лева за колективна награда и 600 лева за изключителен принос и дългогодишна дейност.
Награда „Млад творец“ поощрява млади русенци, изявени в областта на изкуствата и културата на възраст до 30 години, нейната премия е 600 леева, осигурена от семейството на актьорите.   
Предложения за наградите могат да правят организации и институции, работещи в съответната област. Те трябва да представят в деловодството на Общината запечатан плик с номинацията и изчерпателна аргументация. Отличията ще бъдат връчени на традиционната церемония за празника на българската култура и просвета 24 май.