Маски, ръкавици, дезинфектанти, опашки пред секциите заради изискването да се спазва дистанция, мерене на температурата на влизане и прословутите машини за гласуване - това са едрите щрихи на вчерашния изборен ден, в който залозите за всички участници бяха големи. За избиращите - защото от резултатите зависи бъдещето, за избираните - защото от събраните проценти зависи ролята им в управлението. За онези пък, които не стигнаха до парламента, но надхвърлиха 1%, броят на бюлетините ще определи размера на партийната им субсидия до следващия вот.
348 секции бяха разкрити за имащите право на глас 204 495 души в областта. Десет от тях бяха за поставените под карантина, други 4 - за пациенти в болниците, които лекуват различни от Ковид-19 заболявания. По традиция секции имаше в дом „Милосърдие“ и в следствения арест. 292 бяха секциите с над 300 избиратели, които по закон бяха оборудвани с машини.
Потенциал да поднесе изненада
след необичайната кампания, преминала главно онлайн, имаше активността. Мнозина прогнозираха далеч преди вота отлив на хората от него заради ковид бедствието, с което страната и светът се борят повече от година. След като първоначално гласуването беше колебливо и към 10 часа пред урните бяха застанали малко над 7%, в 12 часа резултатът беше значително по-висок в сравнение с предишните парламентарни избори - 18.5%. Към 17 часа обаче бяха гласували едва 36,5%. Преди 4 години този показател беше 42.36%. В 21 часа данни не бяха съобщени, такива ще има днес или утре, но вероятността да се достигне 50.23%, колкото беше активността през 2017 година, не е голяма. Така диаграмата на този показател заприлича на кардиограма с пик около обед и спадове в останалите часове.
Затруднения, макар и не такива като във Велико Търново и Добрич, създаде машинното гласуване.
В началото на деня три от апаратите дадоха дефекти, но проблемите бързо бяха отстранени.
Оказа се все пак, че мъж е гласувал два пъти машинно, след като заявил, че първия път се е объркал и от секционната комисия му разрешили да се поправи. Това обаче е сериозно нарушение.
В 107-ма секция машината работи само два часа, след това даде грешка, спря разпечатването на хартиения отрязък и блокира. След неуспешен опит за поправка гласуването продължи само на хартия, а подадените до появяването на дефекта 42 гласа са запазени.
„Аз гласувах с машина, стана за отрицателно време и съм доволна. Въпреки това имаше оплаквания, но проблемите са отстранени“, каза председателят на РИК  Милена Хинкова.
Факт е обаче, че 
не при всички е било така
Жена е помолила за помощ член на СИК за машинното гласуване, а след това се е оплакала, че той е видял за кого гласува.
В някои секции с техниката се получи неочакван проблем заради престараване в мерките за безопасност. В стремежа машините да бъдат идеално дезинфекцирани, те са били наводнени с препарата и временно излезли от строя.
„В началото на деня СИК не отбелязваха в списъците кой е гласувал машинно, защото го няма в методическите указания, които са получили. Впоследствие установихме, че в закона се изисква това отбелязване“, каза още Хинкова и посочи, че тази грешка ще затрудни изчисленията на разликата между предпочелите машинното гласуване и с хартия.
Секционните комисии, някои от които в почти напълно променен състав спрямо последните кметски избори, имаха опасения за попълването на протоколите.
„Най-трудната част е сумирането на гласовете и отделянето на бюлетините и гласувалите с машини. Трябва просто да се внимава“, коментира председателят на секцията в МГ „Баба Тонка“ Георги Михов.

За отбелязване е, че този път 
липсваше обичайната лавина от жалби и сигнали за нарушения
Първа жалба в РИК беше подадена от кандидат за депутат и беше свързана с факта, че в събота вечерта част от паната за лепене на плакати са били заети само от една партия. Това обаче не е нарушение на Изборния кодекс, реши РИК.
Няколко сигнала за нередности са били отстранени веднага. Един от тях е за разположение на машина за гласуване, което дава възможност да се види кой кого избира. Машината е обърната, за да се запази тайната на вота.
Следобед от националния пресцентър на активната в подаването на жалби Мая Манолова разпространиха новината, че в Русе давали по 30 лева на глас. Твърдението беше подето охотно от фейсбук, но по-късно се оказа, че 
един бил чул, че друг бил видял, че някой бил продал гласа си
и сигнал в МВР не постъпи. 
Жалба за нерегламентирана агитация на ДПС в Просена - плакат на по-малко от 50 метра от входа на секцията, подаде и кандидатът за депутат от ВМРО Деян Стайков. Случаят най-вероятно ще бъде разгледан от  други институции като МВР и прокуратурата, казаха от РИК.
Подаден бе сигнал за ползване на агитационна маска на ВМРО, но проверката показа, че маската на въпросния гражданин е черна, но не с партийна символика, а с националното знаме и държавния герб.
Сигнал е подаден и за билборда на Арена Русе, където вървяха предизборните реклами на ГЕРБ, ВМРО и КОД.
„В този случай няма нарушител, защото рекламата е вървяла отпреди при заплащане на ползване на билборда. Въпреки това е спряна. Повечето получени сигнали за нарушения представляват именно недоразумения и грешки“, коментира Милена Хинкова.
„Оставихме всичките без уважение, тъй като никой не се отнася за нас и често са недоразумения между избиратели и членове на СИК, но не и реални нарушения“, обобщи в края на изборния ден Хинкова.
„За първи път гласувам и смятам, че парламентарните избори са най-важните за страната. Всичките ми познати също гласуваха, аз избрах „Демократична България“ заради желанието им за промяна в съдебната система и също така исках да подкрепя партия, която е в ролята на опозиция“, казва 21-годишният Павел Ганев, студент по право.
На другия полюс бяха въдичарите по дунавското поречие, които заявиха, че предпочитат да ловят риба, вместо да ги ловят като риби.
Но така е на всички избори. В подобни случаи коментаторите обичат да използват една мисъл на живелия преди 26 века прочут древногръцки политик и пълководец Перикъл: „Само защото ти не се интересуваш от политиката, не означава, че политиката не се интересува от теб“.