Прекрасни образци на изяществото, багрите и невероятната сръчност и усет могат да се видят в изложбената зала на „Борисова“ 6, където от вчера е подредена изложба на Дунавската задруга на майсторите на художествени занаяти. Тъкани черги и шалове, шедьоври от кована мед /сред които и казан за ракия в миниатюра и микроскопично джезвенце/ струговани съдини, прелестни бродерии, кукли, изделия и аксесоари от кожа, метал, дърво радват погледа и предизвикват възхита. 
Изложбата на майсторите трябваше да се открие на 26 март, но въвеждането на поредните антиковид забрани попречиха на това. Така че сега русенци ще могат да се порадват /а и да си купят по нещо!/ само седмица на красотите, които са изложени в залата. Сред авторите на уникати са и двамата най-нови членове на русенската задруга. Едната е Меглена Чаталова от Велико Търново, която е трето поколение тъкачка и показва невероятни фини шалове и слънчеви черги. Вторият нов майстор от Дунавска задруга е Атанас Георгиев от Вълчи дол - той е сарач, получил е авторското си свидетелство едва 19-годишен. В русенската експозиция негови са калпаци от астраган и от овча вълна и удивителни кожени обувки и цървули, които е изработил по старинна технология, но с добавка на собствен почерк и вдъхновение. 
В Дунавската задруга членуват 27 майстори, една трета от тях са от Варна, Велико Търново, Горна Оряховица, Костенец, те сами са ни потърсили и са пожелали да се присъединят към нашата организация, каза председателката на задругата Татяна Колева. Самата тя в изложбата е добавила към традиционните кукли, които изработва, и резултата на новото си увлечение - красиви тъкани колани, в народните шевици на които заедно с традициите са закодирани и много оптимистични настроения.