Спад на престъпленията в Русе и региона през 2020 година, увеличаване на разкриваемостта и снижаване на тежките катастрофи, отчита Областната дирекция на МВР. 
От обявяването на извънредно положение заради коронавируса на 13 март до края на декември униформените са извършили близо 11 000 проверки на адреси и карантинирани лица, провели са стотици операции и ежедневен засилен контрол, като в същото време са изпълнявали специфични и неспецифични дейности, които изключително много са натоварили числения състав на всички полицейски управления в цялата област.
Образуваните досъдебни производства за неспазване на противоепидемичните мерки са 82. По същата причина са издадени и над 400 наказателни постановления.
През втората половина на годината дирекцията бележи значителен ръст в разкриваемостта на престъпленията и по този показател заема водещо място в страната. Това допринася за още един позитивен резултат - Русенска област се характеризира с едно от най-ниските нива на престъпност в страната, посочи директорът Теодор Атанасов.
За отбелязване е, че за цялата година на територията на областта не е станало нито едно убийство от битов или криминален характер, което не се е случвало в последните 31 години.
Спад има и при тежките катастрофи, ранените и загиналите на пътя. Регистрирани са 985 пътни произшествия с 369 ранени и 13 загинали. В сравнение с предходната 2019 година броят на катастрофите е намален с 33, на ранените с 58, а на убитите с 6.