Видеовръзка осигури първото заседание на Окръжния съд по дело за документна измама в особено големи размери срещу Басри Алиш и Петър Иванов от Нова Черна, които са в затвора в Белене. Двамата излежават присъда за опит да изтеглят 200 000 лева от богат земеделец от Южна България от русенския клон на Униккредитбанк в съучастие с Николай Димитров и Недрет Мустафа, които са на свобода с мярка „подписка“. Дръзката измама нашумя през 2018 година. У задържаните тогава беше намерен списък с набелязани за обиране богати хора.
Решението за използване на видеовръзка дойде след две провалени заседания поради невъзможността на Басри и Петър да бъдат конвоирани до Русе заради заболявания. В съдебната зала вчера бяха съдебният състав, двамата прокурори, Николай и Недрет и адвокатите на четиримата измамници.
Според обвинителния акт в периода 14 септември до 17 ноември 2017 година четиримата няколко пъти в различно съизвършителство са източили с фалшиви документи 650 320 лева от три фирми в София, Ямбол и Разград.
Адвокатите на Басри и Петър поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения в обвинителния акт и това бе одобрено от съдията. Определението подлежи на обжалване.