След като 10 години стърчащите колони на недовършения хотел и търговски център загрозяваха гледката около „Арена Русе“, изглежда има шанс строителството да бъде възобновено и обектът да се завърши, макар и не според първоначалната идея. Тази седмица собственикът на терена „Проект Русе“ АД обяви намерения да изгради на мястото бизнесцентър с жилищна част и подземни гаражи. Уведомление за проекта е внесено за оценка и в Регионалната инспекция по околната среда.
Изпълнителният директор на дружеството Георги Пейчев, когото „Утро“ потърси за коментар, потвърди, че такива инвестиционни намерения съществуват, за проекта имало и осигурено финансиране. Той отказа повече подробности, тъй като окончателният вариант на бъдещия мултифункционален комплекс още се изготвял от екип русенски архитекти.
„Проект Русе“ не за пръв път обявява публично някакви бъдещи намерения, които не се осъществяват, така че вероятно мнозина русенци ще приемат с недоверие и тази оптимистична новина. Още повече при настоящите проблеми с прокуратурата на собствениците - братя Бобокови. Трудно е да се очаква и че „Проект Русе“ ще извади нужните милиони за реализиране на такъв проект. Дружеството наистина завърши 2019 година с печалба от 2,5 млн. лева след продажбата на дела си в „Арена Русе“ на държавата, но задълженията му бяха доста повече и едва ли разполага със значителни свободни средства. По неофициална информация на „Утро“ обаче, зад идеята стоят фирми с опит в строителството. Разположението на терена на пъпа на града е идеално за жилищно строителство, каквото за пръв път се появява в новия проект. Остава да видим дали архитектите ще се справят със задачата да превърнат излетите основи за хотел и мол в търговско-жилищен комплекс. И тогава, дай Боже, строежът да бъде завършен.