Тази вечер русенци ще чуят стилна програма с творби на Волфганг Амадеус Моцарт в изпълнение на оркестъра на Русенската опера. Това са произведения или части от тях, които са ни много любими на нас с пианиста Георги Черкин, каза вчера диригентът Максим Ешкенази, под чиято палка ще премине довечера концертът в зала „Филхармония“. Меломаните ще имат удоволствието да чуят музика от първата симфония, която Моцарт е писал 8-годишен, до 25-ата, когато е бил в своята зряла възраст, обясни Ешкенази, като припомни, че всъщност за виенския композитор се смята, че е постигнал професионалната си зрялост на 9-годишна възраст. Подготвили сме и страхотни бисове, но тях ще изпълним, само ако публиката е много екзалтирана, каза с типичното си чувство за хумор диригентът. Той отбеляза, че русенският оркестър веднага е откликнал на неговия маниер да работи бързо. Оркестърът наистина е невероятен - още на първата репетиция те вече свиреха почти перфектно, добави и солистът Георги Черкин. 
Вчера той получи една приятна изненада. Завеждащата архива на операта Веселина Антонова му подари копия на две снимки, които се пазят в русенския Държавен архив - на тях е заснет дядото на пианиста, роденият в Русе композитор Георги Златев-Черкин. На едната фотография невръстният Георги е сниман през 1920 г. с други деца, с които е била репетирана детска оперетка, която след години вдъхновява Георги Златев-Черкин да напише оперетата „Бунтовна песен“. Другата снимка показва семейството на композитора, направена е в Русе през 1928 г.  
Георги Черкин и Максим Ешкенази, които живеят и концертират, като делят времето си между България, САЩ и целия свят, правят заедно концерти от 15 години. Да, на пандемията дължим шанса да свирим пред родна публика - точно на тези дати трябваше да имам концерти в Америка, но повярвайте, наистина съм щастлив сега тук, каза Ешкенази. Той съобщи, че през месец май му предстоят 6 концерта с поп изпълнителката Михаела Филева, като единият ще бъде в Русе, а през юни ще представи друга програма с цигуларката Мила Георгиева, която включва творби на Вивалди и Пиацола. Русе е прекрасен град, помня последното ми участие тук в концерта на площада пред Общината със Светлин Русе и още много мнузиканти, добави диригентът. Двамата с Георги Черкин се надяват партньорството им с операта да продължи и да имат нови срещи с русенската публика.