С радостен, но същевременно и предпазлив ентусиазъм реагираха в Русенската опера на обявеното вчера вдигане на част от забранителните пандемични мерки. В културния институт са щастливи, че получават шанс да осъществят грижливо подготвяната програма за април. Но все пак имат едно наум и не крият опасенията си, че е възможно отново да бъде наложено вето върху културните събития. 
Още в първия ден на април русенци ще получат концерта „Моцарт - любими шедьоври“, в който творби на класика ще изпълни оркестърът на операта под диригентството на Максим Ешкенази. Солист ще бъде пианистът Георги Черкин. Още един концерт с гост диригент ще последва на 7 април - тогава Йордан Камджалов ще дирижира изпълненията на произведения на Сергей Прокофиев и Дмитрий Шостакович. 
Второто представяне на комичната опера „Слугинята господарка“ на Джовани Перголези в режисьорската версия на Аделаида Якимова-Фурнаджиева, което първоначално беше предвидено за 2 април, сега отива на 10-и. За 14-и е планиран празничен спектакъл с участието на ученици от Националното училище по изкуствата, на 17-и ценителите ще се гмурнат в „Кларинетни фантазии“, за които „Утро“ писа, а бляскавата продукция на мюзикъла „Кабаре“ очаква своите почитатели на 19 април. 
На 22-ри от операта обещават нещо грандиозно, забавно и впечатляващо. Засега няма повече информация - освен че в новата премиера, предстояща на тази дата, ще участват солисти, хор, балет и оркестър на Русенската опера заедно с комика-имитатор Ненчо Балабанов, певицата Милица Гладнишка и джаз формацията на Ангел Заберски. За амбициите на шоуто, наречено „Бъркотии в операта“, говори и мястото, където е планирано то да се състои - зала „Арена Русе“. 
До края на април почитателите на музикалното изкуство ще могат да си припомнят две монументални кантатно-ораториални творби. На 23 април ще прозвучи „Стабат Матер“ от Перголези със солисти Владислава Гарвалова и Андреана Николова, а на 28-и - „Реквием“ на Моцарт със солови партии, изпълнени от Даниела Караиванова, Петя Цонева,    Александър Баранов и Момчил Миланов. Ако Ковид-19 позволи, април ще завърши с още една премиерна постановка на 29-о число - балета „Баядерка“ на Лудвиг Минкус, в която ще танцуват и балерини от класовете по класически танц в Националното училище по изкуствата.